17:11 29.11.2016

Туберкульоз змінив своє обличчя, сьогодні на нього хворіють заможні люди - експерт

3 хв читати
Туберкульоз змінив своє обличчя, сьогодні на нього хворіють заможні люди - експерт

Туберкульоз змінив своє обличчя, сьогодні на нього хворіють заможні й освічені люди, зокрема політики і бізнесмени, навела статистику радник генерального директора держустанови "Центр громадського здоров'я" Яна Терлєєва.

"Якщо ми раніше говорили, що на туберкульоз хворіють переважно незаможні, то на сьогодні ситуація змінюється. Серед хворих на туберкульоз досить багато заможних людей і освічених людей, це і політики, і бізнесмени, і вчителі, і лікарі. Ніхто не захищений від туберкульозу", - сказала вона на брифінгу, організованому Програмою розвитку ООН (ПРООН, UNDP) у Києві у вівторок.

Я.Терлєєва зазначила, що в дорослому віці практично всі люди інфіковані мікобактерією туберкульозу, і близько 10% захворює з різних обставин.

"Той же бізнесмен може потрапити в стресову ситуацію, імунна система дасть збій і він захворіє", - зазначила вона.

Водночас, за словами Я.Терлєєвої, вакцинація від туберкульозу в дорослому віці малоефективна.

Крім того, вона зазначила, що лікарі первинної ланки часто не діагностують туберкульозу.

"Фтизіатри спостерігають таку ситуацію, що людина кілька місяців має симптоми туберкульозу, звертається по меддопомогу, але лікарі забувають, що є таке захворювання, списують на те, що це може бути грип. Лікарі первинної ланки мають бути насторожі щодо симптомів туберкульозу", - сказала вона.

При цьому Я.Терлєєва зазначила, що наявна в Україні система надання меддопомоги під час туберкульозу неефективна, зокрема через практику лікування в стаціонарі.

"На сьогодні всі пацієнти забезпечені ліками, але система надання меддопомоги, яка є в Україні на сьогодні, неефективна. Є в Україні практика госпіталізувати хворих на туберкульоз до стаціонару, але світова практика говорить про те, що хворі на туберкульоз за певних умов можуть лікуватися в амбулаторних умовах, якщо при цьому виконуються вимоги інфекційного контролю. Якщо хворий отримує правильне лікування, то вже за кілька днів він стає безпечним для оточення", - зазначила вона.

Водночас, за словами експерта, в умовах в стаціонарі сприяють тому, що "люди перезаражаються", а вимогам інфекційного контролю відповідає лише половина українських туберкульозних медзакладів.

Крім того, за словами Я.Терлєєвої, проекти перепрофілювання туберкульозних медзакладів не завжди знаходять підтримку.

"Перебуваючи в одному із західних регіонів, ми бачили будівлю туберкульозного стаціонару. Ця будівля в кілька поверхів, де не знайшли жодного хворого. Водночас кошти на її утримання регулярно виділялися. Перепрофілювати такий стаціонар дуже складно, тому що опір чинили всі - від медпрацівників цього закладу до самих пацієнтів, громадськості та депутатського корпусу", - зазначила вона.

"Необхідно змінити підходи до лікування туберкульозу. За тих умовах, коли пацієнтів без дотримання вимог інфекційного контролю поміщали в палати, ми в деяких палатах бачили 8-10 пацієнтів, хоча одного достатньо, щоб позаражати всіх інших", - сказала експерт, наголосивши, що близько 30% хворих заражаються хіміорезистентним туберкульозом в умовах стаціонару.

За словами Я.Терлєєвої, один день стаціонарного лікування для хворого на туберкульоз в Україні обходиться в суму близько $32, при цьому основна частина грошей спрямовується на утримання будівлі і зарплату і лише 10-15% виділяється на послуги, пов'язані з лікуванням.

"Цю практику необхідно змінювати", - зазначила вона.

Я.Терлєєва повідомила, що щороку в Україні від туберкульозу помирають близько 5 тис. людей. Як правило, це ті, хто пізно звертається по меддопомогу і має численні супутні захворювання.

Водночас, за словами Я.Терлєєвої, за останні три роки не зафіксовано практики приховування смертності від туберкульозу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

Ворог розширив зону активних бойових дій майже на 70 км - Сирський

Ситуація у Вовчанську контрольована, тривають заходи з посилення оборонних позицій - Генштаб ЗСУ

Вихідні в Україні будуть теплими, на заході країни та на Лівобережжі короткочасні дощі й грози

Уперше за два роки війни ЗСУ вистачає артилерійських снарядів - Зеленський

Зеленський: Партнери не підштовхують нас до переговорів з РФ

Зеленський заявив, що використання Україною західної зброї на території РФ стало б захистом, а не наступом

Уламки російського дрона пошкодили один з енергооб'єктів на Вінниччині - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА