15:24 30.11.2016

У Кремлі вперше чують про листа українській стороні із погрозою відповісти на ракетні стрільби поблизу Криму

3 хв читати
У Кремлі вперше чують про листа українській стороні із погрозою відповісти на ракетні стрільби поблизу Криму

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що вперше чує про листа українському військовому аташе, в якому начебто міститься попередження про дії Росії у разі українських ракетних стрільб поблизу Криму.

Під час спілкування з журналістами в середу Д.Пєскова попросили прокоментувати інформацію українських ЗМІ, які повідомили про існування деякого листа Міноборони РФ військовому аташе України про дії Росії у разі, якщо відбудуться запуски ракет поблизу Криму: начебто за цим послідує удар по пускових установках цих ракет.

"Не можу відповісти на ваше запитання, я, чесно кажучи, вперше про це чую, мені потрібно уточнити", - сказав Д.Пєсков.

При цьому він додав: "У Кремлі не хотіли б допускати якихось дій України в порушенні міжнародного права та які могли б спричинити створення небезпечних умов для міжнародних перельотів над територією Росії або прилеглих районів".

Раніше джерела сайта DT.UA ("Дзеркало тижня. Україна") в Міноборони України повідомили, що в листі Міноборони РФ військовому аташе України в Москві, датованому 26 листопада, зокрема, йшлося, що якщо Україна проведе подібні стрільби, то російська сторона, по-перше, збиватиме українські ракети, по-друге, завдасть удару у відповідь по українських пускових установках.

Минулого тижня міністерство оборони РФ запросило аташе з питань оборони при посольстві України в РФ для вручення військово-дипломатичної ноти у зв'язку з планами України провести ракетні стрільби поряд із Кримом. У переданому документі висловлено протест Міноборони Росії у зв'язку з введенням українською стороною незаконних обмежень на використання 1 та 2 грудня 2016 року повітряного простору над акваторією Чорного моря на захід від узбережжя Кримського півострова для проведення ракетних стрільб".

У відповідь на це секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що Україна не планує проводити ракетні випробування в Керченській протоці, і нагадав, що, згідно з усіма міжнародними угодами, суверенний повітряний простір РФ у Чорному морі закінчується посередині Керченської протоки, а далі, на захід від протоки, згідно з усіма міжнародними угодами, розташований суверенний повітряний простір України. Таким чином, усі заплановані ракетні випробування проводяться Україною у рамках міжнародних угод і зобов'язань.

Командування Повітряних сил Збройних сил України повідомило про те, що завчасно попередило провайдерів авіаційних послуг різних держав про небезпеку використання повітряного простору в південній частині України 1-2 грудня, коли там проводитимуться навчання, зокрема повітряні стрільби.

"У період із 1 по 2 грудня в південній частині України відбудуться науково-дослідні навчання Повітряних сил Збройних сил України, під час яких буде проведено повітряні стрільби. З метою завчасного сповіщення провайдерів авіаційних послуг різних держав, авіакомпаній і екіпажів повітряних суден про небезпеку використання повітряного простору під час зазначених повітряних стрільб у зоні їх проведення Повітряні сили Збройних сил України завчасно підготували й оприлюднили авіаційне сповіщення (НОТАМ)", - йдеться в повідомленні командування.

Українські військові наголосили, що стрільби відбуватимуться "виключно в повітряному просторі України, над відкритим морем", і здійснюватимуться відповідно до норм міжнародного права.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА