14:17 01.12.2016

Рішення Окружного суду Амстердама щодо "скіфського золота" очікується 14 грудня

2 хв читати
Рішення Окружного суду Амстердама щодо "скіфського золота" очікується 14 грудня

Перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко вважає, що найближчим часом не варто очікувати завершення спору в справі про повернення Україні експонатів кримських музеїв ("скіфське золото"), що зберігаються в музеї Алларда Пірсона (Нідерланди), розгляд цієї справи розглядається в Окружному суді Амстердама.

"14 грудня ми отримаємо рішення Окружного суду Амстердама – ІФ). Незалежно від того, яким воно буде, ми розуміємо, що це лише середина нашого шляху. Спір не буде вирішено в грудні. Звичайно, це знакове рішення, тому що воно покаже справедливість нідерландського суду", - сказала заступник міністра на прес-конференції в Києві в четвер.

С. Фоменко також зазначила, що Мінкультури України зі свого боку зробила все, щоб повернути ці експонати і тепер все залежить від адвокатів, які представлятимуть інтереси України в Амстердамі. "Ми змінили необхідну кількість регуляторних актів, наказів. Ми опрацювали багато речей щодо перевезень культурних цінностей. Тобто все, що залежало від Мінкультури, ми зробили", - розповіла вона.

Заступник міністра наголосила, що сподівається на справедливий розгляд судом справи стосовно "скіфського золота".

Як повідомлялося, виставка "Крим – золотий острів в Чорному морі" в музеї Алларда Пірсона була сформована з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташованих у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнали російської анексії Криму, що відбулася після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію.

10 вересня 2014 року в Мінкульті РФ заявили, що експонати скіфського золота з київських музеїв повернули до Києва, предмети з кримських музеїв залишаються в Голландії після спільної виставки в амстердамському музеї.

У суді Амстердама 21 січня відбулася перша формальна зустріч в рамках судового процесу, за яким музеї Криму, перейшли під "юрисдикцію" РФ, вимагали повернути їм колекцію скіфських коштовностей.

Офіційна позиція України – "експонати не можуть бути повернені на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна".

Судовий розгляд позову України до Музея Алларда Пірсона почався 5 жовтня 2016 року в Окружному суді Амстердама. Захист інтересів України в суді здійснює юридична фірма "Bergh Stoop & Sanders NV".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС згорнув військову навчальну місію в Малі

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА