13:35 10.12.2016

Український омбудсман сподівається побувати в СІЗО Сімферополя разом із російською колегою

3 хв читати
Український омбудсман сподівається побувати в СІЗО Сімферополя разом із російською колегою

Український омбудсман сподівається побувати в СІЗО Сімферополя разом із російською колегою, потім можна відвідати військових у Миколаївському ізоляторі – Чаплига

Київ. 10 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Українська сторона розраховує на можливість відвідування затриманих в анексованому Криму громадян України, зокрема, Євгена Панова, і готова сприяти російському омбудсмену Тетяні Москальковій у візиті до двох затриманих військових-дезертирів, що перебувають у СІЗО Миколаєва, наголошує представник офісу уповноваженого українського омбудсмена Михайло Чаплига.

"Ми ще в Мінську просили про візит у Сімферопольське СІЗО. Наразі це питання дуже актуальне, оскільки з'явилися відомості про нелюдські тортури Панова (громадянин України Є.Панов, обвинувачений Росією у підготовці диверсій у Криму – ІФ)", - сказав М.Чаплига агентству "Інтерфакс-Україна" в суботу.

Він підтвердив, що в офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської звернулася Т.Москалькова з проханням відвідати двох військових у Миколаївському СІЗО, затриманих на адміністративному кордоні з Кримом.

"Вони громадяни України, які вчинили правопорушення, їм обрано запобіжний захід, вони в СІЗО. І хоча немає такого в міжнародній практиці, щоб омбудсмен однієї держави відвідував громадян іншої держави, але, розуміючи цю ситуацію і оскільки нам нічого приховувати, у нас діє Національний превентивний механізм (НПМ) проти тортур... якщо у неї (Т.Москалькової – ІФ) є таке бажання – в рамках діяльності НПМ можна прийти і промоніторити", - пояснив М.Чаплига.

Водночас, за його словами, може виникнути питання права на спілкування, однак, вважає він, це можна узгодити з відповідними органами і вирішити позитивно.

"Ми готові ознайомити її з НПМ, його діяльністю, показати, як монітори можуть працювати", - зазначив представник українського омбудсмена, нагадавши, що монітори НПМ вже відвідали цих двох військових дезертирів.

Він також зазначив, що в Україні діє НПМ проти катувань, а в Росії поки ще немає.

"Ми готові поділитися цим досвідом, тому що, на мою думку, це поліпшить ситуацію в російських в'язницях (з дотриманням прав людини - ІФ)", - додав М.Чаплига.

Зі свого боку український омбудсмен має намір здійснити візит у СІЗО в Сімферополі, до українських громадян. "Ми теж хочемо, і немає заперечень з боку Москалькової, є певна підтримка... почнемо візит з Сімферополя: наш омбудсмен приїжджає разом з російською колегою в Сімферополь для спільного моніторингу в СІЗО, якщо є можливість – спілкуються з людьми, які там утримуються, з затриманими. Ми також хотіли б зустрітися з родичами осіб, вже звинувачених у скоєнні тих чи інших злочинів", - розповів про плани М.Чаплига.

Він зазначив, що теоретично це можна зробити без узгодження, в приватному порядку, але "це буде некоректно".

"Тому ми готові почати такий візит з Сімферополя, промоніторити, поспілкуватися, потім сісти в машину (це максимум 4 години до Миколаєва) і продовжити моніторинг в Миколаєві у тих двох військових або інших, в принципі ознайомити з НПМ", - підсумував представник офісу уповноваженого українського омбудсмена.

Як повідомлялося, наприкінці листопада в Херсонській області було затримано українських військових дезертирів Олександра Баранова та Максима Одинцова, які після анексії Криму перейшли служити в російську армію.

У серпні у ФСБ РФ заявили про нібито запобігання двом спробам прориву на територію Криму "диверсійно-терористичних груп" з числа бійців спецпідрозділів Міноборони України і загибелі під час зіткнення військовослужбовця ЗС РФ. Також у ФСБ заявили, що ліквідували на території Криму "агентурну мережу" українського ГУР і затримали громадян України і РФ, "надавали сприяння в підготовці терактів", зокрема жителя м. Енергодара Запорізької області Є.Панова, якого назвали співробітником ГУР МО України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА