12:58 17.01.2017

Музеї окупованого Криму оскаржать рішення щодо "скіфського золота"

2 хв читати
Музеї окупованого Криму оскаржать рішення щодо "скіфського золота"

Кримські музеї почали процес оскарження рішення Окружного адміністративного суду Амстердама щодо повернення експонатів кримських музеїв із колекції "Крим - золотий острів у Чорному морі" (так зване "скіфське золото") в Україну, повідомила перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джеппар.

"Наші захисники отримали звістку від судового пристава про намір кримських музеїв подавати апеляцію. Процедурно у них (музеїв) є кілька тижнів, щоб "висловити" всі свої "фе" щодо рішення першого суду. Це фактично означає початок процесу оскарження рішення окружного суду і, відповідно, артефакти залишаться у сховищах музею Алларда Пірсона", - написала вона на своїй сторінці в Facebook у вівторок.

Як повідомлялося, виставка "Крим – золотий острів у Чорному морі" в музеї Алларда Пірсона була сформована з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнали російської анексії Криму, що сталася після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію.

У Мінкульті РФ 10 вересня 2014 року заявили, що експонати "скіфського золота" з київських музеїв повернули в Київ, предмети з кримських музеїв залишаються в Голландії після спільної виставки в амстердамському музеї.

Офіційна позиція України – "експонати не можуть бути повернені на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна".

На початку грудня 2016 року Печерський райсуд Києва наклав арешт на музейні експонати виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі", які зберігаються в музеї Алларда Пірсона в Нідерландах, в Інтерпол направлені документи для оголошення арештованого майна в міжнародний розшук.

14 грудня 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама прийняв рішення про те, що експонати з колекції "Крим - золотий острів в Чорному морі" (так зване "скіфське золото") до кримських музеїв мають бути повернуті в Україну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА