13:12 25.01.2017

Гройсман підтримав голову "Укрзалізниці" Бальчуна в конфлікті з міністром інфраструктури Омеляном

3 хв читати
Гройсман підтримав голову "Укрзалізниці" Бальчуна в конфлікті з міністром інфраструктури Омеляном

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман підтримав голову ПАТ "Укрзалізниця" Войцеха Бальчуна в конфлікті з міністром інфраструктури Володимиром Омеляном.

"Чвари залишайте вдома", - сказав він під час засідання Кабінету Міністрів у середу, закликавши до конструктивної роботи у сфері інфраструктури і транспорту.

В.Омелян і В.Бальчун під час засідання Кабміну обмінялися критичними висловлюваннями щодо їхньої діяльності на своїх посадах.

"Збільшення або вихід у плюс за прибутком "Укрзалізниці" в 2016 році - це не реформаторські досягнення, це просто збільшення тарифу в 2016 році на 15%, яке згенерувало 3,8 млрд грн. Щодо корпоратизації, на жаль, нічого не відбулося за 2016 рік, руху не було", - сказав В.Омелян.

Він також висловив здивування, чому "Укрзалізниця" оголосила тендер на закупівлю 3 тис. піввагонів на 3 млрд грн через Дарницький вагоноремонтний завод, хоча ПАТ має власні заводи, які можуть виробляти такі вагони.

"Щодо кадрових призначень - вони шалені. Ми маємо дивовижних офіцерів безпеки, зараз звільнених, ми маємо цікаві призначення у департаменті стратегічного розвитку, пані Пушко-Цибуляк, відома легендарна особа з Луганської області. Напевно, вона перемогла в прозорому чесному конкурсі", - заявив В.Омелян.

Він також повідомив про втрату "Укрзалізницею" кредиту німецького банку KfW на EUR60 млн, зазначивши, що кожна кредитна лінія підписується "з болем".

Окрім цього, міністр розкритикував процес реструктуризації боргу ПАТ, погану позовно-судову роботу, через яку, за його словами, "Укрзалізниця" програла суди на 2 млрд грн.

"У мене також запитання до пана Бальчуна: як працюється з паном Михальчуком (член правління ПАТ Сергій Михальчук - ІФ)? Наскільки добре підтримує пан Дубневич (голова транспортного комітету Верховної Ради Ярослав Дубневич - ІФ)?" - запитав міністр.

Відповідаючи йому, В.Бальчун зазначив, що приїхав працювати в Україну за тими стандартами, до яких звик. "І я некомфортно почуваюся в щоденному діалозі з міністром, який не сприяє ні реформам, ні Україні", - заявив він.

В.Бальчун додав, що іноземній команді "Укрзалізниці" довелося познайомитися з українською дійсністю в роботі. "Я не відповідаю за всі програні судові справи, які нам залишили в спадок на $360 млн, їх програно в усіх інстанціях. Ми не займаємося піаром, хоч би як про це розповідали. Ми вирішуємо конкретні проблеми, що дісталися нам у спадок. І пана Михальчука, і інших членів правління я не призначав, я просив лише про призначення двох членів правління - Залісного та Василевського", - констатував голова "Укрзалізниці".

Він зазначив, що спілкування з главою транспортного комітету парламенту є цілком природним, оскільки він відповідає за правове оточення, в якому працює "Укрзалізниця".

Вислухавши обох опонентів, глава уряду запитав про їхні послужні списки за останні п'ять-сім років, після чого зазначив, що у міністра, на жаль, немає експертних знань у залізничній сфері.

"Я хочу наголосити, що міністр - це важлива особа, яка має допомогти, підтримати і привести до успіху. Міністр не може дозволяти собі особистого ставлення до підлеглих. Для мене важливо, щоб українська залізниця була успішною. Як прем'єр-міністр я зроблю все для того, щоб вона була успішною. Можете записати це і відстежувати, і це має нас об'єднувати. Може, десь в апараті міністра можна чварами займатися, а в уряді цього робити не треба, і тоді все буде нормально. Чвари – не наш стиль", - заявив В.Гройсман.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА