13:22 25.01.2017

Кабмін затвердив новий порядок адміністрування Мінфіном реєстру відшкодування ПДВ

3 хв читати
Кабмін затвердив новий порядок адміністрування Мінфіном реєстру відшкодування ПДВ

Міністерство фінансів України адмініструватиме єдиний Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість (ПДВ).

Відповідну постанову затвердив Кабінет Міністрів на засіданні в Києві в середу.

"Процес відшкодування стає автоматизованим, щоденним. Значно зменшуються можливості для корупції", - представив документ на засіданні міністр фінансів Олександр Данилюк.

За його словами, Мінфін забезпечить щоденну публікацію реєстру відшкодування ПДВ на своєму сайті.

Глава відомства зазначив, що досі проблема з відшкодуванням ПДВ є значною та актуальною, оскільки воно відбувалося нечесно і непрозоро. За його словами, майже протягом року Державна фіскальна служба (ДФС) оприлюднювала реєстри заяви на бюджетне відшкодування ПДВ у неповному обсязі, не відображаючи обов'язкову інформацію, що є грубим порушенням законів і постанов уряду. О.Данилюк додав, що вели два реєстри відшкодування ПДВ, відшкодування здійснювалося на підставі висновків, які ДФС передавало казначейству, як правило, раз на місяць, що вимивало оборотні кошти підприємств і давало можливість маніпулювати сумами, заявленими до відшкодування, збільшуючи корупційні ризики.

Міністр нагадав, що в листопаді 2016 року дав доручення ДФС оприлюднити цей реєстр, і нині аналітична група Мінфіну аналізує ці дані.

"Ми побачили, у нас є досить серйозні, скажімо так, побоювання, що зловживань там досить багато - близько 3 тис. Звісно, лише дивлячись на реєстр, неможливо це підтвердити, тому ми надалі над цим працюватимемо", - сказав О.Данилюк.

Він наголосив, що з ухваленням наприкінці 2016 року антикорупційних поправок до Податкового кодексу (законопроект №5368) і затвердженням урядом нового порядку ці зловживання мають залишитися у минулому.

Глава Мінфіну зазначив, що з 10 січня 2017 року сформовано єдиний публічний реєстр заяв, і тепер відшкодування ПДВ здійснюватиметься виключно на підставі цього реєстру автоматично і щодня.

О.Данилюк пояснив, що Мінфін адмініструватиме єдиний реєстр відшкодування, ДФС - надаватиме в автоматичному режимі інформацію про платників і суми ПДВ, а також дані про результати податкової перевірки правомірності відшкодування ПДВ та інформацію про оскарження податкового повідомлення-рішення. У свою чергу Держказначейство надсилатиме дані про дату і суму бюджетного відшкодування, яке вже було повернено на рахунок платника або перераховано в рахунок погашення податкового боргу та інших платежів до бюджету.

Міністр нагадав, що механізм відшкодування передбачає, що заявник має подати до ДФС заяву про відшкодування ПДВ у складі декларації до 20-го числа, що йде за звітним періодом. Ця заява надходить до єдиного реєстру упродовж операційного дня, після чого відбувається камеральна перевірка даних декларації протягом максимально 30 днів. У випадках, передбачених Податковим кодексом, також здійснюється документальна перевірка, а потім ДФС надає дані про відсутність порушень. Після цього настає етап погодження суми бюджетного відшкодування та автоматичного відшкодування казначейством.

О.Данилюк наголосив, що відшкодування здійснюватиметься без передачі висновків ДФС до Казначейства, інформація про суму відшкодування відображатиметься автоматично в реєстрі, а Мінфін забезпечить щоденне його оприлюднення на офіційному сайті, даючи можливість громадськості контролювати процес відшкодування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА