12:23 27.01.2017

Письменника Олеся перепоховають на Лук'янівському кладовищі

2 хв читати
Письменника Олеся перепоховають на Лук'янівському кладовищі

Прах українського письменника, поета Олександра Олеся перепоховають у неділю, 29 січня, на території Державного історико-меморіального Лук'янівського заповідника в Києві, повідомив міністр культури України Євген Нищук.

"Саме 29 січня, в День пам'яті Героїв Крут, буде прощання з Олександром Олесем і поховання... Він буде похований на Лук'янівському кладовищі", - сказав міністр на брифінгу в Києві в п'ятницю.

Є.Нищук уточнив, що О.Олеся перепоховають на Алеї почесних поховань.

За словами міністра, панахида відбудеться у Володимирському соборі о 12:00, очолить її предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко), а о 13:30 на Лук'янівському кладовищі відбудеться громадське прощання.

Міністр зазначив, що під час обговорення місця перепоховання праху О.Олеся розглядалося як варіант і Байкове кладовище, але з огляду на можливість перепоховання у майбутньому інших видатних українських особистостей було прийнято рішення про Лук'янівське кладовище.

"З урахуванням того, що можливі подібні ситуації або ситуація, де держава клопотатиме про перепоховання з часом інших відомих осіб, чи військово-політичної міграції, чи науковців, чи культурних діячів, ми подумали про те, щоб були ще місця, і тому обрали Лук'янівське кладовище", - сказав Є.Нищук.

Він також повідомив, що на перепоховання, можливо, приїде родичка О.Олеся з Канади.

Як повідомлялося, 3 січня 2017 року президент України Петро Порошенко доручив МЗС забезпечити перевезення останків українського поета та письменника О.Олеся, а Міністерству культури - організувати церемонію перепоховання в Україні.

Останки О.Олеся, який помер у 1944 році і був похований у Чехії, були примусово ексгумовані. За чеськими законами, після поховання родичі або друзі померлих мають сплачувати ренту за місце на кладовищі в розмірі приблизно 20 тис. чеських крон (еквівалент 20 тис. грн) за десять років. Донедавна ренту за могилу сплачував з власної ініціативи громадянин Чехії, виходець з України Володимир Михайлишин, проте нещодавно він помер і тепер його син хоче поховати батька на могилі письменника.

Кабінет Міністрів України схвалив розпорядження, згідно з яким останки О.Олеся та його дружини перепоховають на території Державного історико-меморіального Лук'янівського заповідника в Києві.

Вранці 27 січня літак із прахом письменника та його дружини прибув до міжнародного аеропорту "Бориспіль".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ексмера Балаклії, підозрюваного в держзраді, судитимуть заочно - прокуратура

Кількість бойових зіткнень на фронті зросла до 55, ситуація в районі Липців контрольована - Генштаб ЗСУ

Через обстріл у с. Іванівці поранений місцевий житель - Херсонська ОВА

Стефанчук обіцяє знайти компроміс щодо внесення до порядку денного парламенту законопроєкту про заборону діяльності релігійних організацій, пов'язаних із Росією

Агресор завдав ракетного удару по виробничій інфраструктурі Конотопа - Сумська ОВА

Ніхто не ставить під сумнів легітимність української влади - Порошенко

У засіданні ВР оголошено перерву - Железняк

Макрон вирушить до Нової Каледонії на тлі заворушень, які там не вщухають

Зеленський запросив президента Анголи Лоренсу взяти участь у Саміті миру, а також відвідати Україну

Покровськ залишається оперативною метою російських військ, попри відкриття нового фронту на Харківщині - британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА