12:39 13.02.2017

Енергоштаб розгляне можливість віялових відключень е/е через зниження запасів вугілля

2 хв читати
Енергоштаб розгляне можливість віялових відключень е/е через зниження запасів вугілля

Антикризовий енергетичний штаб на засіданні в понеділок розгляне можливість віялових відключень електроенергії через зниження запасів вугілля на складах українських електростанцій, повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

"Сьогодні енергоштаб розгляне питання стратегічних запасів. Ви розумієте: якщо є двотижневий запас - це означає лише одне, що ми не можемо цей запас спалити, щоб за два тижні увійти в кризу. Ми маємо вже сьогодні вжити певних заходів для недопущення зниження запасів вугілля до критичних обсягів", - сказав він на прес-конференції в Києві в понеділок.

За словами прем'єра, за підсумками засідання штабу можуть бути рекомендації Кабінету Міністрів прийняти розпорядження про запровадження тимчасових надзвичайних заходів на електроенергетичному ринку внаслідок нестачі вугілля на складах та складання графіка відключень електроенергії.

В.Гройсман нагадав, що електростанції країни щорічно споживають близько 9 млн тонн вугілля антрацитової групи, яке виробляють на тимчасово непідконтрольних територіях (НКТ) Донбасу. За його словами, Україна почала реалізацію програми з переведення ТЕС з антрацитової на газову групу вугілля, але наразі ще залежна від таких постачань, які нині блокуються.

"Для проведення модернізації необхідні час та мільярди. Ця робота ведеться, і питому вагу такого вугілля буде знижено в споживанні в середньостроковій перспективі", - сказав він.

Прем'єр нагадав, що блокування на НКТ постачань антрациту може призвести до збільшення тарифного навантаження на споживача, оскільки імпортоване з далекого зарубіжжя вугілля є дорожчим.

"Застосування формули "Роттердам плюс" у ціні на вугілля приведе до збільшення його ціни в тарифі на електроенергію майже вдвічі. На сьогодні вона становить 1730 грн/тонна, а "Роттердам плюс" - це $95 плюс $10 доставка. Це означатиме, що приблизно ціна вугілля в ціні електроенергії становитиме близько 3 тис. грн", - додав він.

Як повідомлялося, запаси вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ України протягом січня 2017 року зменшилися на 5,5% (на 113,3 тис. тонн) і на 1 лютого становили 1 млн 948,2 тис. тонн. Зокрема на 1 лютого-2017 запаси вугілля Г+Д становили 905,9 тис. тонн (1,038 млн тонн - на 1 січня-2017), АШ+Т - 1 млн 42,3 тис. тонн (1 млн 23,5 тис. тонн - на 1 січня-2017).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА