14:56 24.02.2017

Суд Відня відмовив прокуратурі в затриманні Фірташа у справі про екстрадицію до США

4 хв читати
Суд Відня відмовив прокуратурі в затриманні Фірташа у справі про екстрадицію до США

Земельний суд Відня у кримінальних справах відхилив вимогу прокуратури Відня затримати українського бізнесмена Дмитра Фірташа у рамках справи про його екстрадицію до США за запитом американської влади, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело, ознайомлене з ходом справи.

"Прохання прокуратури Відня про ухвалення рішення щодо екстрадиційного арешту не було задоволено, оскільки в 2014 році певну суму застави в розмірі EUR125 млн повністю внесено до суду, а на причетну до справи особу покладено зобов'язання регулярно являтися до суду, не покидати території країни та здати до суду закордонний паспорт, як і в провадженні на підставі іспанського ордера про арешт", - наводить австрійське видання Kurier заяву кримінального суду Відня.

"Це розпорядження і застава дійсні до фактичної передачі Д.Фірташа американській владі", - йдеться в публікації.

Австрійське агентство APA уточнює, що у прокуратури є 14 днів на апеляцію такого рішення до Вищого земельного суду Відня.

Д.Фірташ у переданій агентству заяві зазначив, що задоволений п'ятничним рішенням суду. "Усе, що відбувалося з вівторка, - одне затримання, інше затримання - ні в кого не залишилося сумнівів, що це політичне переслідування мене", - вважає бізнесмен.

У свою чергу адвокати Д.Фірташа заявили, що рішення апеляційного суду від 21 лютого щодо задоволення запиту США про екстрадицію їхнього клієнта має слабку юридичну позицію, та спрогнозували його скасування під час майбутньої апеляції.

"Наш клієнт зберігає віру в австрійське правосуддя. Ми переконані, що його невинуватість буде доведено", - зазначили адвокати українського бізнесмена.

Як повідомлялося, з огляду на відхилення 23 лютого 2017 року судом запиту Іспанії на затримання представник прокуратури Відня одразу ж після ухвалення такого судового рішення зажадав затримання бізнесмена у наявній справі про екстрадицію до США. "Д.Фірташ заперечує всі звинувачення проти нього, і ми упевнені, що його невинуватість буде доведено", - заявили адвокати бізнесмена.

Вони стверджують, що іспанське розслідування не лише стосується тих самих звинувачень, які були подані з боку влади США в Іллінойсі, а й було скероване іспанською владою за інструкцією прокуратури Чикаго. "Це все частина тієї самої історії - політичного переслідування Д.Фірташа", - зазначили адвокати.

Голова ради групи компаній Group DF Д.Фірташ був заарештований в Австрії 12 березня 2014 року за запитом влади США. Під час попередньої американської адміністрації українського бізнесмена звинуватили в тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму в $18,5 млн хотів отримати дозволи на видобуток титанової сировини в Індії для подальшого продажу готової продукції до США.

Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав Д.Фірташу запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але погодився звільнити його під заставу в EUR125 млн і зобов'язання не покидати Австрії. 30 квітня 2015 року цей самий суд відхилив запит Мін’юсту США про екстрадицію Д.Фірташа до цієї країни, вказавши на неможливість виключити політичні мотиви запиту про видачу українця з боку США. У вересні прокуратура Відня подала апеляцію на це рішення, а 21 лютого Вищий земельний суд Відня задовольнив її.

Одразу після засідання апеляційного суду 21 лютого 2017 року прокуратура Відня затримала Д.Фірташа на 48 годин у зв'язку із запитом Іспанії на його екстрадицію, після чого суд мав визначитися із запобіжним заходом.

Згідно з правилами європейського ордера на арешт, який був виписаний Іспанією, після рішення суду про запобіжний захід є 30 днів на рішення суду першої інстанції з питання екстрадиції Д.Фірташа до Іспанії, а потім ще 30 днів для розгляду його в другій інстанції у разі подання апеляції.

Як раніше уточнювали адвокати бізнесмена, застава у розмірі EUR125 млн у "американській" справі, як і раніше, існує, тоді як можливість виїзду з Австрії у Д.Фірташа була в період між рішенням суду першої інстанції від 30 квітня 2015 року про відмову в його екстрадиції в США і протилежним рішенням апеляційного суду, ухваленим 21 лютого 2017 року.

Остаточне рішення про екстрадицію має прийняти Федеральний міністр юстиції Австрії. На думку адвокатів, Д.Фірташ залишиться в столиці Австрії на термін від кількох до кільканадцяти місяців з огляду на відсутність у його справи прецедентів в австрійському правосудді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

Дев'ятеро людей постраждали в результаті ворожої атаки "шахедів" Одеси

Сирський обговорив ситуацію на полі бою із литовським колегою

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА