21:32 10.03.2017

Гаазький арбітраж підвищив шанси позивачів, які втратили активи в Криму, притягнути РФ до відповідальності у рамках інвестиційного арбітражу

2 хв читати
Гаазький арбітраж підвищив шанси позивачів, які втратили активи в Криму, притягнути РФ до відповідальності у рамках інвестиційного арбітражу

Рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі (Permanent Court of Arbitration) радикально підвищує шанси позивачів, які втратили активи в Криму, притягнути РФ до відповідальності у рамках інвестиційного арбітражу, вважає радник юридичної фірми "Астерс" Дмитро Шемелін.

"Ухвалення рішення радикально підвищує шанси інших позивачів, що втратили активи в Криму, притягнути Росію до відповідальності у рамках інвестиційного арбітражу. Між РФ і Україною давно існував міжнародний договір про захист інвестицій, але було незрозуміло, чи буде він застосовуватися до інвестицій українських компаній у Криму, який за міжнародним правом також є українською територією. Відповідно, було незрозуміло, чи зможе інвестиційний арбітраж за цим договором розглядати спори про експропріацію кримських активів Росією", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи рішення Гаазького арбітражу про зобов'язання РФ щодо захисту українських інвесторів у Криму.

Юрист зазначив, що "саме через неясність із підсудністю кримських спорів багато потерпілих від дій Росії в Криму не наважувалося інвестувати в арбітражні розгляди".

"Тепер же арбітраж, судячи з усього, підтвердив, що кримські активи українських компаній можуть захищатися за міжнародним договором як інвестиції", - сказав він.

Д.Шемелін наголосив, що ухвалене авторитетним Гаазьким арбітражем рішення "імовірно фактично стане керівництвом до дії в подібних спорах".

Як повідомлялося, 24 лютого арбітри Міжнародного арбітражного суду в Гаазі дійшли рішення, що Росія має нести зобов'язання щодо захисту українських інвесторів у Криму після його анексії згідно з двосторонньою російсько-українською угодою про захист інвестицій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА