15:34 26.04.2017

МЗС України вимагає від РФ звільнити кримського татарина Зейтуллаєва

2 хв читати
МЗС України вимагає від РФ звільнити кримського татарина Зейтуллаєва

Міністерство закордонних справ України висловлює протест через незаконний вирок російського суду кримському татарину Руслану Зейтуллаєву, якого звинувачують в участі в організації "Хізб ут-Тахрір", повідомила речник МЗС України Мар'яна Беца.

"Висловлюємо рішучий протест російській стороні у зв'язку з ганебним вироком Зейтуллаєву. Рішення політично мотивоване. Так зване рішення базується на сфабрикованих звинуваченнях", - написала вона на своїй сторінці в мікроблозі в Twitter.

М.Беца також зазначила, що українське зовнішньополітичне відомство вимагає звільнення Р.Зейтуллаєва і звернеться до партнерів з проханням посилити дипломатичний тиск на РФ.

У коментарі МЗС України висловлює осуд такого рішення суду і закликає міжнародну спільноту до заходів для посилення політичного і дипломатичного тиску на РФ.

"Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує протиправне і антигуманні рішення Північно-Кавказького окружного військового суду (Ростов-на-Дону), яким громадянина України Руслана Зейтуллаєва, незаконно затриманого на території РФ, позбавив волі на 12 років. Це судове рішення стало, на жаль, черговим доказом повної ангажованості російської судової системи..." - сказано в коментарі МЗС, поширеному прес-службою відомства.

У МЗС вважають, що справа Р.Зейтуллаєва підтверджує: Росія не має наміру припиняти дискримінаційні дії щодо представників кримськотатарського народу, незважаючи на відповідний наказ Міжнародного суду ООН.

"МЗС України вимагає від російської сторони припинити протиправні дії проти громадян України, відновити повагу до міжнародного права і рішення Міжнародного суду ООН і негайно звільнити Руслана Зейтуллаєва з метою його безперешкодного повернення в Україну", - йдеться в повідомленні.

Крім того, зовнішньополітичне відомство закликає міжнародну спільноту вжити заходів з метою посилення політичного і дипломатичного тиску на Російську Федерацію для звільнення Р.Зейтуллаєва і інших громадян України, яких незаконно тримають у РФ; спільно виступити на захист життя, безпеки і загальнолюдських прав громадян України, які стали заручниками агресивної політики РФ проти України.

Як повідомлялося, 7 вересня 2016 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону (РФ) виніс обвинувальний вирок стосовно чотирьох кримських татар, серед яких був і Р.Зейтуллаєв, якого підозрювали в участі в організації "Хізб ут-Тахрір ". Він був засуджений до 7 років ув'язнення.

Повторний розгляд справи Р.Зейтуллаєва стартував на початку березня 2017 року.

4 квітня Р.Зейтуллаєв заявив про проведення безстрокового голодування. Він сказав, що пішов на таку форму протесту заради відновлення справедливості щодо кримських татар і його особисто.

26 квітня Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Р.Зейтуллаєву до 12 років колонії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА