14:18 27.04.2017

Голова Одеської ОДА назвав перейменування вулиць в Одесі перед 2 травня провокацією

3 хв читати
Голова Одеської ОДА назвав перейменування вулиць в Одесі перед 2 травня провокацією

Голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов вважає, що ухвалене депутатами Одеської міськради в середу, 26 квітня, рішення про уточнення 1531 топоніма, у рамках якого частині вулиць Одеси, перейменованих екс-головою Одеської області Міхеілом Саакашвілі, повернули старі назви, є провокацією.

"Раптово, напередодні трагічних подій 2 травня, депутати міськради приймають рішення повернути вулицям старі назви. Так, в минулорічному варіанті є неоднозначні моменти, які необхідно було обговорювати з жителями й обов'язково провести громадські слухання. Але те, що сталося вчора, - це провокація", - написав М.Степанов на своїй сторінці у Facebook у четвер.

Як приклад він назвав Валентину Терешкову, яка хоча й була першою жінкою-космонавтом, у 2014 році проголосувала за анексію Криму.

"Я не знаю, чи нагороджена вона відзнакою "За повернення Криму", але я знаю, що з цього почалася агресія Росії проти України, це принесло смерть і руйнування на нашу землю", - наголосив голова Одеської ОДА.

Як повідомлялося, Одеська міська рада під час сесії 26 квітня затвердила назви 1531 топоніма (вулиць, провулків, проспектів тощо) російською та українською мовами. У рамках цього рішення депутати імплементували рішення історико-топонімічної комісії міськради про зміну назв частини вулиць, які своїм рішенням перейменував екс-голова Одеської обладміністрації Міхеіл Саакашвілі в травні 2016 року.

Зокрема, до Одеси "повернулися" вулиці 25-ї Чапаївської дивізії, вулиця та провулок Бабушкіна, вулиці Гайдара, Бєлінського, Бадаєва, Терешкової, проспект Маршала Жукова та інші. Водночас вул. Карла Лібкнехта стала вул. Небесної сотні, а провулок К.Лібкнехта - провулком Героїв Крут, дев'ять Чапаївських провулків - Старокозачими провулками тощо.

За цим фактом прокуратура Одеської області розпочала кримінальну справу за ч. 2 ст. 436-1 Кримінального кодексу України (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів).

Як повідомлялося, відповідно до закону про декомунізацію екс-голова Одеської ОДА М.Саакашвілі своїм розпорядженням присвоїв нові назви приблизно 300 вулицям, проспектами і провулкам Одеси і населених пунктів Одеської області.

Тоді в Одесі "зникли" вулиці Дніпропетровська дорога, Героїв Сталінграда, проспект Маршала Жукова, вул. Чапаєва, десять Чапаївських провулків і десятки інших. Замість них з'явилися вулиці Героїв Крут, Івана і Юрія Липи, Семена Палія, вул. Бернардацці, проспект Небесної сотні, вул. Івана Мазепи, вул. Романа Шухевича та інші.

Такі дії М.Саакашвілі викликали неоднозначну реакцію з боку одеситів, а також депутатів міськради. Після цього міськрада вирішила повторно перейменувати вулиці, а історико-топонімічна комісія Одеської міськради запропонувала на розгляд городян інші назви. Однак провести громадські слухання з цього питання не вдалося через протидію активістів низки правих організацій. У результаті Одеська міськрада розмістила на своєму сайті опитування щодо перейменування вулиць, в якому взяли участь близько 5000 одеситів, 75% опитаних висловилися за збереження назв вулиць, які вони мали до травня 2016 року.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА