16:30 27.04.2017

Банкрутство Westinghouse не вплине на реалізацію проекту підвищення потужності українських АЕС - CEO компанії

3 хв читати
Банкрутство Westinghouse не вплине на реалізацію проекту підвищення потужності українських АЕС - CEO компанії

Подана наприкінці березня Westinghouse Electric Company (США) заява про банкрутство не вплине на реалізацію проектів з підвищення ефективності та потужності українських АЕС, повідомив тимчасовий президент і виконавчий директор компанії Хосе Еметеріо Гутьєррес.

"Послання Westinghouse Україні сьогодні і завтра полягає в тому, що нічого не змінилося і компанія готова продовжувати роботу з "Енергоатомом" як за програмою збільшення потужності реакторів, так і за програмою збільшення їх ефективності", - сказав він в інтерв'ю інформаційному агентству "Інтерфакс- Україна".

Х.Е.Гутьєррес нагадав, що в процедурі банкрутства перебуває тільки американська частина компанії, тоді як європейські "дочки" продовжують стабільно працювати.

"У них залишаються всі ресурси і необхідне обладнання, щоб продовжувати нормально працювати. Також завдяки новому пакету фінансування у нас є можливість інвестувати, якщо це необхідно", - зазначив CEO Westinghouse.

За його словами, реалізація подібних проектів вже була здійснена на більш ніж 150 реакторів в США і Європі. "З нашими клієнтами в США і Європі такі програми приводили до збільшення потужності на 5-10% в залежності від реактора", - додав він.

Президент "НАЕК" Енергоатом "Юрій Недашковський в коментарі журналістам пояснив, що реалізація проекту з підвищення потужності "не робиться за мить" і повинна здійснюватися на блоках, які вже продовжили свій ресурс і повністю переведені на паливо Westinghouse.

"Він (проект - ІФ) вимагає багатьох заходів, за якими ще потрібно розробляти рішення. Наприклад, якщо ми говоримо про підвищення потужності на 10% - це можливо тільки на тих блоках, де повністю буде перехід на паливо Westinghouse. У найближчій перспективі це у нас третій блок Южно-Української АЕС. буде потрібно модернізація турбіни і найголовніше генератора. Мало отримувати потужність на реакторної установки, необхідно ще й на "хвості", тому генератор треба буде міняти або модернізувати. на ці питання потрібно дати відповіді. Що і як робити, ми знаємо, але це серйозна інвестиційна програма", - сказав він.

"Що стосується підвищення ефективності, то це більш швидкий процес. Тут треба міняти технологію проведення ремонтних робіт ... Необхідно змінювати нормативну базу, це більш швидкий процес, але він теж вимагає часу", - додав Ю. Недашковський.

Як повідомлялося, "Енергоатом" і Westinghouse в вересні 2016 року досягли угоди про передачу технологій та інформації для підвищення безпеки і оптимізації експлуатації АЕС України. Також сторони домовилися про початок робіт над програмою підвищення ефективності АЕС України, результатом реалізації якої буде підвищення коефіцієнта готовності енергоблоків АЕС, що забезпечить значне підвищення вироблення, рентабельності і розширить можливості "Енергоатому" для експорту електроенергії в країни ЄС.

Ще раніше, в березні 2016 року, Westinghouse і ПАТ "Турбоатом" (Харків) підписали меморандум про співпрацю при реалізації проекту збільшення потужності реакторів типу ВВЕР-1000 АЕС України до рівня 110% номінального.

"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох чинних АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

Повністю текст інтерв'ю з М Х.Е.Гутьєрресом читайте на сайті www.interfax.com.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА