16:39 27.04.2017

Аграрні асоціації виступають за запуск ринку землі з 2024 р.

2 хв читати
Аграрні асоціації виступають за запуск ринку землі з 2024 р.

Аграрні асоціації виступають за зняття обмежень на купівлю-продаж землі з 2024 року, повідомив під час Agri Invest Forum 2017 заступник голови Всеукраїнської аграрної раді Михайло Соколов.

"Ринок землі не слід запускати моментально, має бути можливість підготуватися як самим аграріям, так і державі. Перехідний період має становити п'ять років, ринок повинен вводитися з 2024 року", - сказав він.

За словами експерта, таку думку поділяють Всеукраїнська аграрна рада, Асоціація виробників молока, асоціація "Свинарі України", Українська аграрна конфедерація, асоціація "Український клуб аграрного бізнесу", Асоціація фермерів і приватних землевласників України та інші, які об'єднують понад 90% сільгоспвиробників в Україні.

"Перед запуском ринку повинні бути повністю внесені і виправлені дані до Державного земельного кадастру та Реєстр прав на нерухоме майно, запущена програма пільгового кредитування фермерських господарств до 100 га, забезпечено виділення паїв колишнім і нинішнім співробітникам держсільгосппідприємств, які не брали участі в розпаюванні земель", - уточнив М. Соколов.

Він висловив переконання, що після запуску ринку право купівлі-продажу має бути надано не тільки фізособам, а й юрособам.

Додатковими обмеженнями і гарантіями обігу земель стануть: концентрація не більше 30% землі в обробці і власності в рамках одного району, не більше 2% - в рамках області і не більше 0,5% в рамках всієї країни. Однією з умов запуску є запуск програми кредитування фермерів.

Продаж земельної ділянки не має бути підставою для розірвання договору оренди землі та його зміни, переважне право придбання повинні мати нинішні орендарі, власники сусідніх ділянок.

"Якщо хтось вирішив змінити цільове призначення ділянки, він повинен за це заплатити, й заплатити в сільраду чималі гроші", - додав М. Соколов.

Як повідомлялося, меморандум про співпрацю України з Міжнародним валютним фондом за програмою розширеного фінансування передбачає ухвалення закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Кабінет Міністрів спершу очікував його ухвалення до кінця грудня 2016 року. Замість цього Верховна Рада в кінці жовтня 2016 року продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення, введений в 2002 році, до 2018 року.

Цим рішенням парламент доручив своїм комітетам і профільному міністерству протягом півроку напрацювати необхідні законопроекти.

Міністр фінансів Олександр Данилюк очікує підготовки законодавчої бази для впровадження земельної реформи до кінця травня 2017 року.

55 народних депутатів направили звернення до Конституційного Суду щодо скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Вони розраховують, що рішення суду може бути ухвалено восени.

Міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий вважає, що першим етапом запуску ринку землі має стати запуск продажу прав оренди на земельні ділянки для сільськогосподарських потреб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА