13:47 28.04.2017

Аваков надіслав до Інтерполу листа про безпідставність звинувачень щодо Яценюка з боку Росії

4 хв читати
Аваков надіслав до Інтерполу листа про безпідставність звинувачень щодо Яценюка з боку Росії

РФ звернулася до Інтерполу із запитом про оголошення в міжнародний розшук колишнього прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка. У свою чергу глава МВС України Арсен Аваков звернувся до Інтерполу з листом про безпідставність звинувачень, озвучених російською стороною.

"20 квітня 2017 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков звернувся з офіційним листом до генерального секретаря Інтерполу Юргена Штока. У листі міністра викладені загальновідомі більш ніж переконливі факти і аргументи, які свідчать про очевидну безпідставність звинувачень на адресу громадянина України А.П.Яценюка . зокрема, Арсен Аваков запевнив генсека Інтерполу в тому, що Яценюк ніколи не бував у Чечні, не брав участі у збройних конфліктах, у зазначений російськими слідчими період проживав, навчався і працював за місцем свого народження на території України", - йдеться в заяві МВС, поширеній у п'ятницю.

А.Аваков наводить загальновідомі факти, що свідчать про незаконність і політичну вмотивованість дій слідчих органів і органів правосуддя РФ. Зокрема, про те, правова позиція російського правосуддя базується на свідченнях, отриманих під тортурами від незаконно засуджених в РФ громадян України.

"Така оцінка дій Росії щодо Яценюка, зазначено в листі міністра, є офіційною публічною позицією держави України, зокрема - позицією Міністерства закордонних справ України та Міністерства юстиції України. Так, Мін'юст України офіційно звернувся до всіх демократичних країн і Європейського суду з прав людини з вимогою утриматися від визнання рішень, ухвалених російською владою і судами щодо А.П. Яценюка ", - сказано в заяві.

При цьому в документі зазначено, що раніше МВС України отримало копію звернення правоохоронних органів РФ до Генерального секретаріату Інтерполу в Ліоні із запитом про оголошення А.Яценюка в міжнародний розшук з метою арешту та його подальшої екстрадиції в РФ. цей запит не є офіційним оголошенням Інтерполом А.Яценюка в міжнародний розшук і підлягає вивченню на предмет відповідності зі статутом і правилами організації.

У МВС наголосили, що російські судово-правоохоронні органи нібито видали ордер на арешт Яценюка і звинувачують його в "участі в озброєній банді", "умисному вбивстві двох або більше людей, скоєному за попередньої змови групою осіб" і "замаху на умисне вбивство двох або більше людей, скоєному за попередньою змовою групою осіб".

Запит РФ в Інтерпол сформований за ордером на арешт А.Яценюка, нібито виданим міським судом Єсентуків Ставропольського краю РФ 3 березня 2017 року. Російські слідчі підозрюють А.Яценюка в тому, що він нібито з автомата Калашникова вбив 30 і поранив 13 російських військовослужбовців під час бойових дій у Грозному Чеченської республіки, коли нібито був "членом озброєної банди "Мрія" і разом з нею "брав участь в атаках на російських військових, на військові підрозділи Росії, що на території "Президентського палацу", площі "Хвилинка", і залізничної станції "Грозний" в період з 31 грудня 1994 до 2 січня 1995 року.

"МВС сподівається, що з урахуванням положень статей 2 і 3 статуту МОКП-Інтерполу, які забороняють Організації участь у будь-яких заходів політичного, військового, релігійного чи расового характеру з метою забезпечення політичного нейтралітету Міжнародної організації кримінальної поліції, Генеральний секретаріат і Комісія з контролю за файлами Інтерполу візьмуть до уваги позицію України і заборонять використання можливостей і механізмів Інтерполу для інспірованого російською стороною політичного переслідування Яценюка", - зазначено в заяві МВС.

Як повідомлялося, 27 березня А.Яценюк заявив, що суд м. Єсентуки Ставропольського краю розглянув клопотання Слідчого комітету Російської Федерації про його арешт за участь у збройному угрупованні та замах на злочин, умисне вбивство, проте відмовився повідомити Генеральному консульству України в Ростові-на- Дону своє рішення з цього питання.

Агентство "Інтерфакс" (interfax.ru) із посиланням на прес-службу суду повідомило, що суд м. Єсентуки (Ставропольський край) за постановою слідчого Головного слідчого управління СКР у Північно-Кавказькому федеральному окрузі заочно взяв під варту А.Яценюка.

"Постановою суду щодо А.Яценюка заочно обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту через те, що він 21 лютого 2017 року оголошений у міжнародний розшук", - йдеться в повідомленні.

Слідчі клопотали про арешт у зв'язку з обвинуваченням за ч. 2 ст. 209 (участь у збройному угрупованні (банді) Кримінального кодексу РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

Естонія передала Україні два патрульні катери

Двоє дітей постраждали внаслідок ворожих ударів по Дергачах - Харківська ОВА

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА