18:14 07.05.2017

Порошенко підписав закон, спрямований на поліпшення умов ведення будівельної діяльності

2 хв читати
Порошенко підписав закон, спрямований на поліпшення умов ведення будівельної діяльності

Президент України Петро Порошенко підписав закон №2020-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення умов ведення будівельної діяльності".

В оприлюдненому в неділю вдень прес-службою глави Української держави повідомленні наголошується, що цей закон сприятиме підвищенню України в рейтингу "Ведення бізнесу" (Doing Business), а також дерегуляції господарської діяльності у будівництві.

Як повідомлялося, Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому проект закону № 5587 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення умов ведення будівельної діяльності" (нині закон №2020-VIII) 13 квітня 2017 р.

Закон скасовує необхідність отримання у Державній службі із надзвичайних ситуацій (ДСНС) вихідних даних і технічних умов для реалізації проектів будівництва. Їх можна буде отримати разом з архітектурно-будівельними вимогами. Таким чином планується скоротити кількість дозвільних процедур і терміни їх проходження для будівництва об'єктів.

Це закон також передбачає, що до професійної атестації виконавців робіт, пов'язаних зі створенням об'єктів архітектури, зможуть отримати доступ лише громадяни з наявністю вищої фахової освіти і щонайменше трьома роками досвіду роботи за фахом.

Закон також передбачає скасування обов'язкової експертизи на предмет міцності, надійності та довговічності об'єктів будівництва I та II категорій складності, що споруджуються на територіях зі складними інженерно-геологічними та техногенними умовами. Така експертиза передбачається тільки для відповідних об'єктів III категорії.

Крім того, документ передбачає затвердження Кабінетом Міністрів переліку будівельних робіт, які не потребують документів, які дають право на їх виконання, і після закінчення яких об'єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію.

Закон також регулює порядок передачі інформації до державних органів статистики від новостворених місцевих органів держархбудконтролю, які одержали свої повноваження в рамках децентралізації повноважень Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ).

Віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко прогнозував, що ухвалення і набуття чиннності цього закону дасть можливість Україні піднятися на 38 пунктів у сфері будівництва в рейтингу Doing Business.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА