19:16 16.05.2017

Указ про санкції до російських веб-ресурсів уже набув чинності

3 хв читати
Указ про санкції до російських веб-ресурсів уже набув чинності

Указ президента, який запроваджує в дію рішення Ради національної оборони і безпеки України про заборону в Україні низки російських соціальних мереж і веб-сервісів, уже набув чинності, Кабінету Міністрів доручено відпрацювати механізм його реалізації, заявляє секретар РНБО Олександр Турчинов.

"Указ уже набув чинності й тепер головне питання, щоб він почав працювати. Щоб указ почав працювати, доручено Кабінету Міністрів, Службі безпеки терміново відпрацювати механізм реалізації положень цього указу", - сказав О.Турчинов журналістам у вівторок ввечері в Києві.

За його словами, соціальні мережі "ВКонтакте" і "Одноклассники" використовувалися для незаконного збору інформації, через них велася інформаційна агресія проти України, "кондова пропаганда". "Вони використовуються навіть для вербування агентурної мережі російськими спецслужбами. Саме в цих соціальних мережах, передусім у "ВКонтакте", найбільше поширюється піратський контент. А ми з вами європейська країна... І ми повинні обмежити можливість користування піратським контентом", - додав О.Турчинов.

Секретар РНБО закликав українських провайдерів не чекати листа СБУ, який, можливо, буде спрямовано їм у середу, а почати блокувати контент ресурсів, потрапили під санкції, вже протягом дня, зазначивши, що деякі великі українські та провайдери вже почали це робити.

"Що стосується їх блокування. Я хочу сказати, що вже зараз... Поки Служба безпеки готує інформаційний лист, який, я сподіваюся, вже завтра отримають українські провайдери. Я звертаюся до українських провайдерів не чекати інформаційного листа від Служби безпеки, а з натхненням починати виконувати рішення ради національної безпеки і оборони і вже сьогодні починати блокувати російський контент", - сказав О.Турчинов.

При цьому на питання про санкції до провайдерів, які будуть ігнорувати цю заборону, секретар РНБО заявив, що для цього потрібно змінювати законодавство. "Щоб говорити про санкції проти провайдерів, скажу об'єктивно: таке завдання вже поставлено - необхідно внести зміни до законодавства", - сказав він.

О.Турчинов уточнив, що зміни до законодавства потрібні для того, щоб провайдери не роздумували про те, виконувати чи ні рішення, спрямоване на інформаційний захист України.

На питання, чи не побоюється він позову до суду, секретар РНБО сказав: "Життя навчило нічого не боятися".

Він також стверджує, що ніякого наступу на свободу слова через блокування Інтернет-ресурсів немає.

О.Турчинов зазначив, що ініціатором введення санкцій проти соціальних мереж та Інтернет-ресурсів виступила Служба безпеки України.

З приводу використання програмного забезпечення, яке потрапило під санкції, секретар РНБО висловив переконання в можливості переходу на програмне забезпечення українського виробництва в найкоротші терміни, принаймні в державних установах.

"Безумовно, ми не можемо змусити бухгалтера, який користується російським програмним продуктом, відмовитися від нього. Це передусім стосується санкцій, спрямованих на неможливість реалізації цього програмного продукту. І, безумовно, коли ми говоримо про державні установи, бюджетні установи, то тут НЕ буде факультативу і терміново, в обов'язковому порядку вони будуть переводитися на програмний продукт національного виробника ", - сказав він.

О.Турчинов вважає, що українські програмісти виготовляютьдуже якісний продукт, крім того, є європейське програмне забезпечення, яке, зокрема, забезпечує якісне обслуговування того ж бухгалтерського обліку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

ВИБУХ В ОДЕСІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстрілювали Марганецьку та Мирівську громади, а також громади Криворіжжя, є поранена

У Новомосковському районі Дніпропетровської області збито ворожу ракету

На фронті найскладніша ситуація на сіверському та покровському напрямках - Генштаб

Вертоліт із президентом Ірану здійснив жорстку посадку на північному заході країни

Кількість постраждалих унаслідок удару по Черкаській Лозовій зросла до 27 людей, доля ще одного невідома - прокуратура

Постачання двох ЗРК Patriot до Харкова принципово змінить ситуацію - Зеленський після ударів по області

Кількість жертв удару по Черкаській Лозовій зросла до шести осіб - прокуратура

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА