18:22 20.05.2017

Росія подала до СОТ комплексний позов до України в зв'язку з нововведеними обмеженнями і заборонами щодо РФ

2 хв читати
Росія подала до СОТ комплексний позов до України в зв'язку з нововведеними обмеженнями і заборонами щодо РФ

Росія направила до органу з вирішення спорів Світової організації торгівлі запит на проведення консультацій у зв'язку обмеженнями щодо РФ, які вводить Україна, сказав в суботу журналістам глава Мінекономрозвитку РФ Максим Орєшкін.

"Російське представництво при СОТ у Женеві направило до органу з вирішення спорів СОТ і уряду України запит на проведення консультацій у зв'язку обмеженнями, заборонами, особливими вимогами і процедурами щодо російських товарів, послуг та осіб на українському ринку, які постійно вводяться починаючи з 2014 року, а також щодо транзиту через Україну", - сказав міністр в суботу в Ханої після зустрічі з главою СОТ Роберто Азеведо, що відбулася в рамках міністерської зустрічі міністрів торгівлі країн АТЕС.

Міністр додав, що про це він, зокрема, повідомив главі СОТ на їхній зустрічі.

За словами М.Орешкіна, Україна системно і свідомо порушує свої міжнародні зобов'язання, ігноруючи правила міжнародної торгівлі, інші норми міжнародного права, зобов'язання щодо транспарентності процедур розробки та введення заборон та інших обмежень в торгівлі.

"Йдеться, зокрема, про заборони на ввезення з Росії м'ясних і молочних продуктів, риби, вино-горілчаних виробів, обладнання для залізниць, добрив, і багатьох інших товарів. Особливі процедури застосовуються під час ввезення російських книг та іншої друкованої продукції. Особливий режим оподаткування застосовується під час ввезення уживаних російських автомобілів. На території України забороняється або дискримінаційним чином обмежується діяльність сотень російських компаній - виробників і постачальників товарів і послуг. Серед них - машинобудівні і, банки, постачальники різних послуг, зокрема в мережі Інтернет, постачальники програмного забезпечення, авіакомпанії та багато інших. Спеціальний екологічний, санітарний, фітосанітарний і ветеринарний контроль введено щодо російських харчових продуктів, виробів легкої промисловості, косметики, побутової хімії та інших російських товарів ", - перерахував міністр перелік обмежень щодо РФ.

"Російським компаніям заборонено брати участь в приватизації - що є ще одним грубим порушенням українських зобов'язань у СОТ. Так само ми класифікуємо обмеження на операції з українською валютою, заборону на акредитацію журналістів російських новинних агентств та інших ЗМІ", - додав він.

Російський запит, за словами міністра охоплює сотні елементів українських нормативних актів і стосується порушень низки базових угод СОТ.

Відповідно до процедур СОТ, запит на проведення консультацій є першим етапом під час подання позову. Протягом двох місяців, згідно з правилами СОТ, мають відбутися консультації з урядом України з метою пошуку взаємоприйнятного вирішення ситуації, що склалася.

"Якщо консультації не дадуть очікуваного результату, ми маємо право почати другу стадію спору - передання справи на розгляд групі експертів", - сказав М.Орешкін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

27 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА