12:03 22.05.2017

Генпрокуратура не повідомляла Фірташу про підозру в якомусь злочині

2 хв читати
Генпрокуратура не повідомляла Фірташу про підозру в якомусь злочині

Генеральна прокуратура України не повідомляла українському бізнесмену Дмитра Фірташу про підозру в якомусь злочині, повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

"У нас є серйозні справи, пов'язані з підприємствами Фірташа. Станом на зараз процесуальну підозру йому не оголошено", - сказав він журналістам у Києві в понеділок.

Водночас Ю.Луценко поінформував, що стосовно бізнесмена розслідують кримінальне провадження.

"За деякими напрямами ми активно працюємо: вимивання коштів із підконтрольних йому підприємств з метою ухилення від податків, а ймовірно - і розкрадання державних ресурсів. Кілька місяців тому ми вийшли на цю справу й активно працюємо", - сказав генпрокурор.

Голова ради групи компаній Group DF Д.Фірташ був заарештований в Австрії 12 березня 2014 року за запитом влади США. Під час попередньої американської адміністрації українського бізнесмена звинуватили в тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму в $18,5 млн хотів отримати дозволи на видобуток титанової сировини в Індії для подальшого продажу готової продукції до США. Олігарху в разі екстрадиції загрожує до 50 років ув'язнення та конфіскація всіх активів.

Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав Д.Фірташу запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але погодився звільнити його під заставу в EUR125 млн і зобов'язання не покидати Австрії. 30 квітня 2015 року цей самий суд відхилив запит Мін’юсту США про екстрадицію Д.Фірташа до цієї країни, вказавши на неможливість виключити політичні мотиви запиту про видачу українця з боку США. У вересні прокуратура Відня подала апеляцію на це рішення.

Бізнесмен після закінчення судового процесу щодо його екстрадиції в США заявив журналістам у Відні про наміри повернутися в Україну, проте досі перебуває в Австрії.

У 2015 році МВС відкрило кримінальне провадження за фактом злочинної змови працівниками НАК "Нафтогаз України" і компанією Ostchem, унаслідок якої державі завдано збитків у розмірі 5,7 млрд грн.

За інформацією МВС, ГСУ МВС України відкрило кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою).

Наприкінці травня 2015 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що МВС направило Д.Фірташу повістку на допит у зв'язку з розслідуванням кримінальної справи за фактом корупційних схем групи компаній Ostchem та розкрадання державного майна України.

Наприкінці листопада 2015 року А.Аваков також заявив, що Д.Фірташ буде затримано у разі його повернення в Україну з огляду на відповідне зверненням Міністерства юстиції США.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА