11:16 23.05.2017

Бюджет Трампа передбачає скорочення держвитрат на $4,5 трлн за 10 років

4 хв читати
Бюджет Трампа передбачає скорочення держвитрат на $4,5 трлн за 10 років

Президент США Дональд Трамп у вівторок представить проект бюджету на найближче десятиліття, що передбачає різке скорочення витрат на соціальні програми, зокрема охорону здоров'я, освіту, пільгове харчування, посібники для інвалідів.

Загалом за цей час держвидатки зменшаться на $4,5 трлн, повідомляє CNN. Прибуткові статті навіть з урахуванням зниження податків мають зрости на $1 трлн.

При цьому Д.Трамп обіцяє збалансований бюджет через 10 років завдяки планованому скорочення податків і посилення економічного зростання.

Частина соціальних програм, які, як вважає Д.Трамп, повинні потрапити під ніж, існують десятиліттями - вони приймалися в середині 1960-х років за президента-демократа Ліндона Джонсона і за цей час стали здаватися обов’язковим елементом американського суспільства.

Заощаджені на них гроші підуть на короткострокове збільшення витрат на оборону, $200 млрд інвестицій в інфраструктурні проекти і нову програму відпустки з догляду за дитиною вартістю від $19 млрд до $25 млрд. У США немає декретних відпусток зі збереженням утримання, і республіканці хочуть ввести 6-тижневу оплачувану відпустку для будь-якого з батьків після народження або усиновлення дитини.

Близько $250 млрд за 10 років пропонується заощадити за рахунок скасування реформи охорони здоров'я, здійсненої при президенті Бараку Обамі. Зокрема, будуть суттєво знижені витрати на програму медичної допомоги тим, хто цього потребує, - Medicaid. Крім того, проект передбачає зміни Medicaid і програми медичного страхування дітей, які дозволять зменшити держвитрати ще на $616 млрд за період до кінця 2027 фінроку. Ці зміни в документі лише згадуються без опису.

Ще $192 млрд бюджет збереже завдяки ускладненню доступу до талонів на продовольство. У період рецесії після кризи 2008 року цими талонами користувалися 47 млн американців, надалі, в міру відновлення економіки, їхня кількість скоротилася на 3 млн, але все ще становить близько 13% населення країни.

Фермери втратять значну частину пільг, Поштову службу США чекають масштабні скорочення, а стратегічний нафтовий запас країни буде урізано наполовину, щоб залучити кошти, яких бракує, зазначає AP.

"Можливо, це найбільш консервативний бюджет за десятиліття, чи то за часу республіканської, чи то за демократичної адміністрації", - заявив конгресмен-республіканець Марк Медоус, голова консервативної групи "Кокус свободи".

Проект бюджету Д. Трампа - наразі є найбільш докладним описом його очікувань і пріоритетів.

Однак документ ще має пройти через обидві палати Конгресу, які можуть внести суттєві зміни. Битва за бюджет буде запеклою, незважаючи на те, що республіканці контролюють обидві палати: в самій Республіканській партії вистачає фракцій, яких не влаштовує позиція президента, пише The Wall Street Journal.

"З політичної точки зору буде надзвичайно складно. Ми говоримо про реформу оподаткування, яка, на перший погляд, сприяє верствам населення з високими доходами, при цьому зменшується підтримка малозабезпечених груп", - зазначив колишній експерт Конгресу з бюджетних питань Вільям Гоугленд.

Держвидатки, не пов'язані з обороною, знизяться до 1,5% ВВП до кінця наступного десятиліття, що набагато менше від мінімуму за весь час спостережень - з 1962 року.

За словами глави адміністративно-бюджетного управління Міка Малвані, президент особисто вивчив весь проект бюджету, схвалюючи чи відхиляючи запропоновані варіанти економії. Однак Д.Трамп не зможе передати документ конгресменам особисто, оскільки цей тиждень він проводить у першому закордонному турне, відвідуючи країни Близького Сходу і Європи. Експерти відзначають незвичність такого підходу: як правило, американські президенти максимально використовують присутність у Вашингтоні, щоби протиснути необхідні зміни.

Білий дім вкрай оптимістичний у своїх прогнозах, розраховуючи на 10 років економічного процвітання: зростання ВВП на 3% в рік, інфляція на рівні 2% річних, невелике підвищення безробіття з поточного рівня - до 4,8%, а також помірне підвищення процентних ставок Федеральної резервної системи (ФРС). М.Малвані визнає, що "ніколи не вдасться написати бездефіцитний бюджет в умовах зростання (ВВП - ІФ) на 1,9%, це просто неможливо".

Рецесії в США не було вже майже вісім років, безробіття - на багаторічному мінімумі (4,4%), і ФРС тільки починає цикл підвищення процентних ставок. В історії США не спостерігається періодів безперервного зростання довше 10 років. До того ж зараз економіку стримує повільне зростання продуктивності праці і зниження участі населення в трудовій зайнятості, оскільки покоління бебі-буму виходить на пенсію.

ФРС прогнозує зростання американської економіки в найближчі роки на 1,8% в рік, бюджетне управління Конгресу - на 1,9%. Білий дім розраховує, що податкові послаблення для бізнесу і зміни регулювання сприятимуть економічному піднесенню, який, у свою чергу, знизить залежність суспільства від соціальних програм.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА