12:16 23.05.2017

У Transparency International шкодують, що в Україні немає належного розслідування корупції вищих чинів влади

2 хв читати
У Transparency International шкодують, що в Україні немає належного розслідування корупції вищих чинів влади

Голова глобального антикорупційного руху Transparency International Хосе Угас висловив жаль, що в Україні не на належному рівні проводять розслідування справ про корупцію з боку високопоставлених посадових осіб, зокрема представників колишньої влади.

"В індексі сприйняття корупції за 2016 рік Україна отримала 29 балів зі 100 можливих. Це достатньо поганий результат, адже це дало Україні 131 місце з 176 країн, що означає, що Україна внизу цього списку", - сказав він на прес-конференції у вівторок у Києві.

За словами Х. Угаса, експерти організації вважають, що найбільш вираженим випадком корупції є діяльність колишнього президента України Віктора Януковича. "Люди в усьому світі, як і в Україні, очікували дуже сильної реакції в зв'язку з корупцією Януковича, щоб перервати ланцюг безкарності і щоб ті люди, які були причетні до корупції, були покарані", - сказав представник Transparency International.

Водночас, за його словами, в Україні є лише одна справа про держзраду В. Януковича, але немає серйозного розслідування його корупційних діянь. "Ми були дуже здивовані, коли в цей раз ми повернулися, і немає жодної справи у суді проти Януковича з приводу корупції. В суді перебуває справа про звинувачення його в державній зраді, але це не стосується корупції. Називаються різні цифри, які Янукович вивів з України, наприклад 7,5 млрд доларів, 12 млрд, 40 млрд доларів, навіть немає єдиної позиції щодо того, скільки коштів було виведено з України Януковичем", - сказав він.

Х. Угас зазначив, що в цьому напрямку не виконується належна робота, існує безкарність і цю думку було донесено представниками Transparency International генпрокурору та голові НАБУ.

У свою чергу виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин додав, що, незважаючи на запуск системи електронного декларування, до цього часу не притягнутий до відповідальності за неправдиву інформацію в декларації. "Обіцяли розпочати дискусію щодо антикорупційного суду, як необхідного механізму притягнення до відповідальності, враховуючи критичну неефективність діяльності судової системи в Україні. На жаль, дискусія досі не почалася, єдиний зареєстрований законопроект не за ініціативою президента, а з ініціативи депутатів, досі не розпочали його розгляду по суті", - сказав він.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА