17:27 23.05.2017

Споживчі настрої в Україні в квітні погіршилися

2 хв читати
Споживчі настрої в Україні в квітні погіршилися

Індекс споживчих настроїв в Україні в квітні 2017 року знизився на 0,6 пункту порівняно з попереднім місяцем – до 54,9 (за шкалою від 0 до 200), такі дані щомісячного дослідження оприлюднила компанія GfK Ukraine.

"Найбільше змінилися індекси доцільності великих покупок і очікуваного розвитку економіки країни", – наголошується в прес-релізі компанії.

Згідно з даними GfK, оцінка українцями поточного положення в квітні несуттєво погіршилась – індекс поточного становища (ІТП) знизився на 3,1 п. порівняно з березневим показником і склав 50,2.

При цьому дві складових ІТП показали різну динаміку: індекс доцільності великих покупок впав на 7,1 п. - до 57,4, а індекс поточного особистого матеріального становища підріс на 1 п. і становив 43.

"Слід зазначити, що зменшення індексу доцільності здійснення великих покупок сталося в групі споживачів з низьким доходом", – коментують аналітики компанії.

Як наголошується в прес-релізі, в квітні дещо покращилися очікування українців щодо економічного розвитку країни – індекс економічних очікувань (ІЕО) збільшився на 1 п. від рівня березня, досягнувши позначки 57,9. Зокрема, серед складових ІЕО індекс очікуваних змін особистого матеріального становища зменшився на 2 п. – до 57, індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року опустився на 2,8 п. - до 45,2, а індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих п'яти років значно зріс – на 7,9 п., становивши 71,6.

"Поліпшення настроїв щодо економічного розвитку країни, на нашу думку, є реакцією на прийняття безвізового режиму для України з ЄС", – зазначено в повідомленні.

За даними GfK Ukraine, очікування українців щодо безробіття в квітні практично не змінилися порівняно з березнем індекс очікуваної динаміки безробіття знизився на 0,2 п.п. і склав 142,4.

Водночас очікування українців щодо курсу гривні в найближчі три місяці дещо поліпшилися – індекс девальваційних очікувань знизився на 3,5 п., до 140,1. Індекс інфляційних очікувань у квітні становив 183,9, збільшившись від показника березня на 1,6 п.

GfK Ukraine проводить вибіркові дослідження домашніх господарств для визначення споживчих настроїв в Україні з 2000 року: під час дослідження опитують 1 тис. осіб віком від 16 років.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА