14:44 25.05.2017

Лутковська розповіла про претензії ОРДЛО з верифікації списків на обмін

2 хв читати
Лутковська розповіла про претензії ОРДЛО з верифікації списків на обмін

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська сумнівається в наявності правових механізмів верифікації осіб, які підлягають переданні представникам окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), які наразі перебувають на волі, на чому наполягають представники ОРДЛО.

"Це питання також обговорювалося вчора на засіданні гуманітарної підгрупи. Ми не дійшли консенсусу. Сторона ОРДЛО припускає, що в такій ситуації ми все одно можемо цих людей знайти і опитати щодо їхнього бажання або небажання. Але я, чесно кажучи, не дуже бачу механізм, яким чином до вільної людині зараз ми можемо прийти або якимось чином втрутитися в його особисте життя з таким питанням", - сказала В. Лутковська в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

При цьому вона зазначила, що верифікація сама по собі передбачала опитування тих громадян, які перебувають під контролем держави, і вона була проведена. "Ми проїхали всі установи виконання покарань, всі установи пенітенціарної системи, один ізолятор тимчасового утримання. Були присутні мами полонених, і відповідно з усіма, хто перебував під контролем держави, ми переговорили", - розповіла омбудсмен.

Однак є ще категорія осіб, які наразі перебувають на волі: "Це або ті особи, які вже відбули свій термін покарання, або ті особи, які виправдані, або ті особи, за якими закриті кримінальні провадження, і, відповідно, вони не переслідуються за законом".

"У мене, наприклад, як у юриста і як у правозахисника виникає питання: яким чином держава може зараз розшукувати цих осіб, і з'ясовувати у них бажання або небажання, якщо вони абсолютно вільні? Більше того, є інформація про те, що вони самостійно зверталися за дозволом щодо перетину лінії розмежування в СБУ. Більше того, я не розумію... чи зможе держава в примусовому порядку відправити людину, яка перебуває на волі, і до якого за законом немає ніяких претензій, відправити на територію, яка сьогодні не контролюється державою? Як це буде, я не можу собі уявити", - наголосила В. Лутковська.

Уповноважена з прав людини також зазначила, що українська сторона майже готова до обміну заручниками з представниками ОРДЛО і зможе розпочати його одразу після погодження відповідних списків.

За її словами, є цілий список осіб, які готові до переміщення на непідконтрольну уряду територію і їх там готові прийняти. "Відповідно, цей список нині повинен бути узгоджений, і після того, як ми обміняємося списками, ми, я так розумію, готові до такого процесу. Тобто українська сторона готова, наскільки я розумію, відсотків на 98", - резюмувала В. Лутковська.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА