15:33 29.05.2017

ОБСЄ рекомендує змінити процедуру призначення омбудсмена в Україні

2 хв читати
ОБСЄ рекомендує змінити процедуру призначення омбудсмена в Україні

Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ рекомендує переглянути процедуру обрання уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

"БДІПЛ наполегливо рекомендує переглянути поточний процес обрання і призначення уповноваженого Верховної Ради України з прав людини", - йдеться у зверненні організації до голови українського парламенту Андрія Парубія, неофіційний переклад якого оприлюднено на сайті Комітету Верховної Ради з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин у понеділок.

"Для того, щоб гарантувати незалежність і плюралізм Офісу уповноваженого, необхідно забезпечити інклюзивні й відкриті консультації, а також сприяти значній участі організацій громадянського суспільства в процесі подання, перевірки, обрання й призначення нового уповноваженого", - йдеться в листі.

БДІПЛ ОБСЄ посилається на оцінку української процедури обрання омбудсмена Глобальним альянсом національних інститутів з прав людини.

У листі зазначено, що ця організація звернула увагу на те, що поточна процедура обрання і призначення омбудсмена в Україні може суперечити Паризьким принципам, які пов'язані зі статусом національних інститутів у сфері прав людини, затверджені резолюцією Генасамблеї ООН у 1993 році.

Крім того, цією процедурою "потенційно порушується незалежність уповноваженого".

У зверненні зазначено, що ст. 5 і 6 закону України про уповноваженого з прав людини можуть "необґрунтовано виключати кандидатів, які в іншому випадку вважалися б достойними". Ці стаття передбачають, що народні депутати призначають і звільняють омбудсмена таємним голосуванням за допомогою бюлетенів, а вносить кандидатуру спікер або не менш ніж одна четверта парламентарів від конституційного складу ВР.

"Поточна процедура, при якій комітет... підтримав трьох кандидатів на посаду уповноваженого, суперечить Паризьким принципам і робить процес обрання і призначення вразливим до політичних міркувань", - йдеться у зверненні БДІПЛ.

Зазначено також, що це може підірвати довіру громадськості до Офісу омбудсмена.

Як повідомлялося, до Верховної Ради внесено три кандидатури на посаду омбудсмена - Людмили Денісової (народний депутат фракції "Народний фронт"), Сергія Алєксєєва (фракція "Блок Петра Порошенка"), Андрія Мамалиги (адвокат, правозахисник, громадський діяч).

Профільний комітет з прав людини на своєму засіданні 24 травня, заслухавши трьох претендентів, ухвалив рішення, що кожен із них відповідає вимогам закону про уповноваженого Верховної Ради з прав людини, а також про відсутність причин, які перешкоджали б цим людям обійняти посаду омбудсмена.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський у госпіталі Харкова відвідав військовослужбовців, які дістали поранення, й відзначив їх держнагородами

Міносвіти запрошує учнів 8-11 класів на онлайн-урок з кібергігієни

Шістьох шахтарів поранено в Донецькій області внаслідок удару РФ по державній шахті - Міненерго

Зеленський провів засідання Ставки у Харкові, заявив про контрольовану загалом ситуацію в регіоні

Окупанти беруть мирних жителів Вовчанська в полон - МВС

Голова Військового комітету НАТО: Україна показала світові, що здатна домогтися безпрецедентних успіхів на полі бою; все, що їм потрібно, - наша допомога

В Україні до вихідних потеплішає, місцями пройдуть невеликі дощі

JYSK відкрив новий магазин у Київській області

На українсько-польському кордоні спостерігається збільшення транспортного потоку - Держприкордонслужба

Сили оборони зірвали спроби ворога вклинитися вглиб Вовчанська - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА