13:20 01.06.2017

СБУ звинувачує провайдера Wnet у незаконній маршрутизації трафіку в Крим

4 хв читати
СБУ звинувачує провайдера Wnet у незаконній маршрутизації трафіку в Крим

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) спільно з Прокуратурою Автономної Республіки Крим 1 червня провели обшуки і вилучили телекомунікаційне обладнання та документацію в офісі телеком-провайдера Wnet, якого підозрюють у незаконній маршрутизації трафіку в Криму в інтересах російських спецслужб.

"Під час проведення слідчих дій в офісі провайдера співробітники спецслужби вилучили телекомунікаційне обладнання та документацію, що підтверджують незаконну маршрутизацію трафіку на тимчасово окуповану територію АР Крим та контроль за його поширенням ФСБ РФ. Правоохоронці також встановили, що за вказівкою російських кураторів, менеджмент компанії не заблокував користувачам доступ до санкційних російських інтернет-ресурсів і сервісів", - повідомляється на сайті СБУ.

За інформацією спецслужби, за допомогою незаконної маршрутизації трафіку до анексованого Криму ФСБ РФ планувала отримати доступ і знімати інформацію з українського сегмента мережі провайдера. В Україні клієнтами ТОВ "Дабл-Ю нет Україна" є, зокрема, державні установи, міжнародні організації, великі банківські установи.

Співробітники СБУ також встановили, що завдяки трафіку, отриманому від українського провайдера через магістральний канал, послуги доступу в інтернет отримували ФСБ РФ у Криму, Воєнтелеком РФ і псевдодержавні підприємства зв'язку.

Як повідомлялося раніше, СБУ підтвердила факт обшуків в компанії Wnet у рамках відкритого кримінального провадження за статтею фінансування дій із насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади.

Виконавчий директор Wnet Дмитро Плужник у коментарі агентству зазначив, що обшуки можуть бути пов'язані з виконанням рішення РНБО про блокування кількох російських веб-ресурсів.

"16 травня від СБУ до компанії Wnet надійшов лист з проханням вжити заходів, спрямованих на виконання рішення РНБО про заборону надання послуг з доступу користувачів мережі інтернет до ресурсів серверів, які в ньому зазначені. Компанія вчасно надала відповідь і почала впроваджувати заходи щодо виконання рішення РНБО. Але вже сьогодні вранці співробітники СБУ заблокували роботу компанії та її партнерів, проводять обшуки в офісах виробничих приміщеннях керівників компанії", - зазначив він.

УКРАЇНА-СБУ-ОБШУКИ

СБУ звинувачує провайдера Wnet в незаконній маршрутизації трафіку в Криму в інтересах російських спецслужб

(оновлена)

Київ. 1 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Співробітники Служби безпеки України (СБУ) спільно з Прокуратурою Автономної Республіки Крим 1 червня провели обшуки і вилучили телекомунікаційне обладнання та документацію в офісі телеком-провайдера Wnet, який підозрюється в незаконній маршрутизації трафіку в Криму в інтересах російських спецслужб.

"Під час проведення слідчих дій в офісі провайдера співробітники спецслужби вилучили телекомунікаційне обладнання та документацію, що підтверджують незаконну маршрутизацію трафіку на тимчасово окуповану територію АР Крим та контроль за його поширенням ФСБ РФ. Правоохоронці також встановили, що за вказівкою російських кураторів, менеджмент компанії не заблокував користувачам доступ до санкционных російських Інтернет-ресурсів і сервісів", - повідомляється на сайті СБУ.

За інформацією спецслужби, за допомогою незаконної маршрутизації трафіку в аннексированный Крим ФСБ РФ планував отримати доступ і знімати інформацію з українського сегмента мережі провайдера. В Україні клієнтами ТОВ "Дабл-Ю нет Україна" є, зокрема, державні установи, міжнародні організації, великі банківські установи.

Співробітники СБУ також встановили, що завдяки трафіку, отриманого від українського провайдера через магістральний канал, послуги доступу в Інтернет отримували ФСБ РФ в Криму, Воентелеком РФ і псевдогосударственные підприємства зв'язку.

Як повідомлялося раніше, СБУ підтвердила факт обшуків в компанії Wnet в рамках відкритого кримінального провадження за статтею фінансування дій по насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади.

Виконавчий директор Wnet Дмитро Плужник у коментарі агентству зазначив, що обшуки можуть бути пов'язані з виконанням рішення РНБО про блокування рада російських веб-ресурсів.

"16 травня від СБУ до компанії Wnet надійшов лист з проханням вжити заходи, спрямовані на виконання рішення РНБО про заборону надання послуг з доступу користувачів мережі інтернет до ресурсів серверів, які в ньому зазначені. Компанія вчасно надала відповідь і почала впроваджувати заходи щодо виконання рішення РНБО. Але вже сьогодні вранці співробітники СБУ заблокували роботу компанії та її партнерів, проводять обшуки в офісах виробничих приміщеннях керівників компанії", - зазначив він.

Поінформоване джерело на ринку повідомило агентству, що станом на 12:00 обшуки тривають.

"Приблизно о 9:30 ранку до нашого офісу прийшли 35-40 осіб. Серед них були люди в цивільній і військовій формі, у деяких були нашивки СБУ, багато з них у балаклаві та зі зброєю. Частина співробітників встигли вийти на вулицю, тим не менш, стали за периметром, перекрили всі входи і виходи і нікого не впускають і не випускають. Співробітникам, які залишилися в будівлі не дозволено користуватися нічим", - повідомило джерело.

IP-оператор Wnet заснований в 1999 році, має власну IP/MPLS мережу, яка охоплює понад 20 регіонів України. Транспортна мережа національного масштабу протяжністю понад 2,5 тис. км, охоплює понад 40 міст України. Мережа Wnet пов'язана з найбільшими точками обміну трафіком Європи і Росії незалежними каналами Nх10G. Компанія має 9 регіональних офісів і головний офіс у Києві, а також 2 власних дата-центри рівнів Tier II і Tier III.

Згідно з єдиним держреєстром юросіб і фізосіб-підприємців кінцевими бенефіціарами Wnet є Олексій Клєщевніков і Ярослава Клєщевнікова.

Згідно з даними бази "СПАРК-Інтерфакс" компанія Wnet в 2015 році отримала 42 млн грн чистого доходу та 67 тис. грн чистого прибутку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА