16:34 02.06.2017

Робоча група із земельної реформи обговорює продаж держземель

2 хв читати
Робоча група із земельної реформи обговорює продаж держземель

Учасники робочої наради, присвяченої земельній реформі, обговорюють упровадження ринку землі в кілька етапів, першим з яких може стати продаж державних та комунальних земель протягом трьох років, повідомляється в прес-релізі Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).

"Фактично, це сигнальний продаж, мета якого - сформувати ціну, щоб було зрозуміло, скільки земля коштує, і щоб люди знали, що паї в їхньому районі продаються за таку ціну. Ця ідея дає змогу зробити так, щоб людей не обманули. Всі будуть знати, за скільки продається земля. Торги проходитимуть з великою кількістю покупців, і в результаті конкуренції сформуються справедливі ціни", - цитується в повідомленні заступник голови ВАР Михайло Соколов.

За даними ВАР, на сьогодні в Україні площа державних і комунальних земель становить 10,5 млн га.

В асоціації вважають, що запропонований варіант відстрочить продаж ділянок приватної власності, що дасть змогу допрацювати кадастрові карти й розробити ефективні варіанти фінансування купівлі землі з боку банків. Таким чином, власники паїв увійдуть на ринок, який уже працюватиме.

За словами М. Соколова, учасники робочої групи відкриті для обговорення альтернатив пропозицій, які існують сьогодні у вигляді зареєстрованих у Верховній Раді законопроектів. Зокрема, обговорюється можливість доступу до ринку землі для юридичних осіб, якими є переважна більшість малих і середніх агровиробників.

Наступне засідання робочої групи з розробки концепції національної моделі обігу земель сільськогосподарського призначення відбудеться 6 червня за участю прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України створив робочу групу для розробки проекту земельної реформи.

Під час зустрічі 29 травня В.Гройсман наголосив, що відкриття ринку землі стане стимулом для розвитку економіки, поштовхом до розвитку фермерських господарств, створення виробничої інфраструктури в селах, а в середньостроковій перспективі дозволить змінити тип економіки від сировинного до економіки доданої вартості.

Прем'єр звернув увагу, що процес має бути поступовим і враховувати всі можливі ризики, тому продаж має бути доступний тільки фізособам - громадянам України і обсягом не більше 200 га землі на одну людину.

"При цьому на цьому етапі ми категорично проти продажу землі іноземцям, проти відкриття ринку земель для юросіб", - цитує прес-служба В.Гройсмана.

За результатами наради сторони домовилися створити міжвідомчу робочу групу в складі членів уряду, народних депутатів, представників профільних аграрних асоціацій і експертів. Найближчим часом робоча група представить концепцію першого етапу земельної реформи на основі вже наявних напрацювань уряду і з урахуванням думки всіх, хто має відношення до розвитку аграрного сектора України.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

Окупанти обстріляли Харків, інформація про постраждалих уточнюється - мер

Спецпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого дорогою до навчального центру на Закарпатті

Через ворожий обстріл у Новокаїрах постраждав чоловік - Херсонська ОВА

Ворог завдав ракетного удару по Дніпровському району, попередньо постраждали 4 людини - голова ОВА Лисак

Ексдепутата Запорізької міськради, який коригував ворожі ракети, засуджено до 15 років в'язниці

Україна і НАТО погодили план роботи на травень для активізації пропозицій до саміту альянсу у Вашингтоні - Міноборони

Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

Основна частина озброєнь із нового пакета допомоги США розміщена в Німеччині та Польщі, що прискорить її доставку в Україну - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА