19:08 02.06.2017

Рада НБУ рекомендує правлінню прискорити скасування застарілих валютних обмежень

2 хв читати
Рада НБУ рекомендує правлінню прискорити скасування застарілих валютних обмежень

Рада Національного банку України (НБУ) після вивчення макроекономічних тенденцій і особливостей реалізації центробанком курсової політики і політики валютного регулювання в січні-травні 2017 року, рекомендувала правлінню прискорити скасування валютних обмежень, які втратили ефективність.

Повний перелік рекомендацій правлінню НБУ оприлюднено на сайті Нацбанку.

Рада, зокрема, вказала на суттєве зниження ефективності норми про обов'язковий продаж на міжбанківському ринку валютних надходжень, про що свідчить те, що фактичні обсяги продажу істотно перевищують встановлену норму.

Крім того, рада рекомендує визначити оптимальний термін дії норми, яка визначає розрахунки за експортно/імпортними операціями.

Рада Нацбанку також рекомендує правлінню доопрацювати Концепцію валютного регулювання з метою визначення оптимального курсу подальшої лібералізації валютного регулювання.

Крім того, в рамках протидії боротьбі з непродуктивним відтоком капіталу рада НБУ рекомендує правлінню вивчити потенційний ефект і доцільність введення валютної амністії, яка передбачає звільнення від штрафних санкцій за порушення заборони на інвестування за кордон при декларування фізичними особами часткою в іноземних компаніях, які вони контролюють.

Рада НБУ також рекомендує правлінню розробити заходи щодо сприяння подальшому розвитку ринку похідних валютних інструментів, зокрема практику застосування стандартизованих інструментів хеджування валютних ризиків - ф'ючерсів.

Крім цього, рада НБУ звернула увагу, що часті втручання НБУ в функціонування валютного ринку в січні-травні поточного року, зокрема вихід на міжбанківський валютний ринок, стримували подальше зміцнення гривні і зниження інфляції.

Крім того, рада НБУ зазначила, що нині відсутні підстави констатувати наявність фундаментальних економічних передумов для перевищення пропозиції іноземної валюти на валютному ринку над попитом.

"Рахунок поточних операцій платіжного балансу був дефіцитним протягом попередніх років і залишається таким з липня минулого року. В умовах, коли населення протягом тривалого часу продає більше іноземної валюти, ніж купує, заощадження громадян фактично є основним джерелом формування чистого пропозиції іноземної валюти на ринку", - зазначила рада НБУ за підсумками засідання.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА