12:26 05.06.2017

Розрахунок компенсацій за рішенням Стокгольмського арбітражу в спорі з "Газпромом" займе 2-3 місяці - Коболєв

3 хв читати

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв прогнозує, що розрахунок сум компенсацій, визначених за окремим рішенням Трибуналу при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма у справі про спору "Нафтогазу" з ПАТ "Газпром" (Росія), займе два-три місяці.

"Нам вдалося переглянути ціну з 2014 року. Це означає, що за ввесь обсяг газу, який "Нафтогаз" купував у російського "Газпрому" з цього періоду часу, "Газпром" повинен буде нам компенсувати певну суму. Остаточні розрахунки компенсацій в обидві сторони займуть, за моїми оцінками, приблизно два-три місяці", - сказав він в ефірі "1+1".

При цьому А.Коболєв додав, що перше рішення стосувалося справи про постачання газу, а тепер ще очікується рішення у спорі про транзит газу, яке за графіком має бути до кінця червня, проте, на думку голови "Нафтогазу", рішення може бути ухвалено пізніше.

Він також зазначив, що якщо "Газпром" відмовиться виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, то це буде безпрецедентно.

До того ж, за словами А.Коболєва, "Газпром" має майно за кордоном і через суди його можна буде заарештувати.

Голова "Нафтогазу" також наголосив, що рішення, ухвалене 31 травня Стокгольмським арбітражем, є окремим, а не проміжним, як це подає російська компанія.

"Вони ("Газпром" - ІФ) некоректно використовують термін. Це рішення не проміжне, це рішення окреме, і це рішення чітко говорить, що за газ, який Україна не відбирала, але Росія наполягає, щоб ми платили за принципом "бери або плати", ми платити не будемо нічого.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" 31 травня отримав окреме рішення Стокгольмського трибуналу у провадженні проти "Газпрому" за контрактом на постачання газу. Стокгольмський трибунал задовольнив вимогу "Нафтогазу" про перегляд ціни в контракті на постачання газу з "Газпромом" з урахуванням ринкових умов, а також скасував вимоги "Газпрому" до НАК "Нафтогаз України" за умовою "бери або плати" і повністю скасував заборону на реекспорт Україною газу.

Зустрічні позови "Нафтогазу" і "Газпрому" за контрактом на газопостачання були подані в арбітраж у червні 2014 року, усні слухання були завершені в жовтні 2016 року, а рішення очікується в другому кварталі 2017 року.

Станом на початок квітня 2017 року взаємні претензії "Газпрому" і "Нафтогазу" за договором купівлі-продажу газу з урахуванням штрафів і відсотків становили близько $45,7 млрд і $17,9 млрд відповідно.

Фінансові претензії "Нафтогазу" за контрактом передбачають відшкодування переплати за газ ($17,9 млрд), претензії "Газпрому" - неоплачені рахунки в частині спірної ціни за листопад 2013 - травень 2014 рр. ($2,9 млрд) і оплата не поставленого газу на вимогу "бери або плати" ($42,8 млрд).

Без урахування штрафів і відсотків претензії "Газпрому" на кінець травня 2017 року становлять $34,5 млрд за непоставлений газ на вимогу "бери або плати" і $2,2 млрд щодо спірної ціни в четвертому кварталі 2013 року і другому кварталі 2014 р., а вимоги "Нафтогазу" - $14,1 млрд за переплату за газ, придбаний з 20 травня 2011 року до жовтня 2015 р.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

Кількість постраждалих унаслідок нічного обстрілу Харкова зросла до шести осіб

РФ вивела в Азовське море один бойовий корабель, у Середземному чергують три носії "Калібрів" - ВМС ЗСУ

Унаслідок нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено ЛЕП, без світла залишилася частина абонентів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів один загиблий і п'ять поранених

Окупанти за добу понад 400 разів обстріляли Запорізьку область, застосувавши артилерію і 147 БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували 880 окупантів та 43 артсистеми противника

Авіація Сил оборони за добу атакувала 17 районів скупчення сил РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА