13:29 07.06.2017

Держземлі сільгосппризначення здаватимуть в оренду лише на аукціонах терміном до 7 років

2 хв читати
Держземлі сільгосппризначення здаватимуть в оренду лише на аукціонах терміном до 7 років

Отримання в оренду державних земель сільськогосподарського призначення буде можливе лише терміном до семи років за підсумками аукціонів, на яких стартова ціна становитиме не нижче ніж 8% нормативної оцінки, відповідну постанову Кабінет Міністрів затвердив на засіданні в середу.

Держгеокадастр повинен буде також виставляти на такі аукціони землі, повернені з оренди, тим самим ліквідуючи схему, коли їх ділили на ділянки по 2 га і безоплатно роздавали начебто у вигляді земель особистого селянського господарства, зазначив, представляючи проект, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк.

Він уточнив, що нині на аукціонах зі здачі держземель в оренду ставка становить 13-15%, а середня ставка оренди у країні щодо державних і приватних земель - від 5 до 8%.

М.Мартинюк зазначив, що постанова вводить ще одну умову - обсяг земель, що виділяються безоплатно, буде обмежено 25% земель, зданих в оренду через аукціони, а пріоритетними одержувачами таких земель стануть учасники АТО за погодженням із сільськими радами.

За його словами, Держгеокадастру також доручено привести раніше укладені договори у відповідність до нових норм.

Перший заступник міністра зазначив, що такі заходи мають збільшити доходи місцевих бюджетів на 1 млрд грн до кінця 2018 року.

М.Мартинюк нагадав, що до ухвалення цієї постанови системного документа щодо порядку розпорядження держземлями сільгосппризначення, на які припадає 25% усіх сільгоспземель в Україні, не було, що призводило до зловживань. Він уточнив, що в 2015-2016 роках із відомства було звільнено 62 керівників обласних і районних управлінь, а 53 затримали правоохоронці, зокрема 21 - за хабарництво.

За його словами, до 2016 року більшість договорів укладали на максимальний термін 49 років із мінімальною ставкою 3%, а в 2016 році з початком орендних аукціонів зросла кількість передачі землі безоплатно у вигляді земель для особистого селянського господарства ділянками до 2 га.

Він нагадав, що до 2013 року, коли цими землями розпоряджалися районні держадміністрації, було укладено ще 40 тис. договорів про оренду за ставкою, нижче 3%, із загальним обсягом землі понад 300 тис. га.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман наголосив, що надання земель сільгосппризначення в оренду має відбуватися лише на конкурентних умовах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укравтодор" просит Киевсовет выделить землю для строительства транспортной развязки к массиву Чайки на Житомирской трассе

Порошенко підписав закон про зміну правил використання земельних масивів та запобігання аграрному рейдерству

Суд повернув у держвласність ділянку лісу в Бориспільському районі Київської області

СБ за підтримки ЄС впроваджує в Україні 5-річну програму управління земельними ресурсами

Гройсман: 387 тис. га земель передано у власність 251 ОТГ

Рада прийняла за основу законопроект про запобігання аграрному рейдерству

Майже половина українців не підтримує земельну та пенсійну реформи, приватизацію держпідприємств

Виділені за "кооперативною схемою" землі вартістю 38,4 млн грн повернені громаді

Кабмін планує до 1 вересня запустити електронні земельні торги через "ProZorro.Продажі"

Понад 7 млн га органічних сільгоспземель в Україні залишаються незадіяними

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА