13:12 08.06.2017

Порошенко підписав закон про ринок електроенергії та анонсував скасування формули розрахунку оптової ціни

2 хв читати
Порошенко підписав закон про ринок електроенергії та анонсував скасування формули розрахунку оптової ціни

Президент України Петро Порошенко 8 червня підписав закон "Про ринок електроенергії", назвавши серед його достоїнств можливість відмови від формули розрахунку оптової ринкової ціни на електроенергію.

Підпис під відповідним документом глава держави поставив під час відвідування Трипільської ТЕС у м. Українка Київської області.

"Сьогодні тут, а не в кабінеті, разом з вами, я прийняв рішення про підписання цього закону і започаткування процесу створення ринку електроенергії", - сказав президент перед підписанням документа.

"Не буде більше ніхто встановлювати ціну на електроенергію, вугілля, співвідношення – те, що на певному етапі було виправдано у вигляді формули, – скасовуємо. І ринок, прозорий і ефективний, буде визначати ціну. І буде перемагати той, хто найбільш ефективно працює", - сказав П.Порошенко, назвавши закон антикорупційним.

Глава держави додав, що відтепер розпочнеться серйозна робота щодо впровадження норм і технологій, які передбачає підписаний революційний закон.

"Модель ринку саме така, за якою працюють країни Євросоюзу. Мета - ми перейдемо до спільної енергетичної системи Євросоюзу. Буде запроваджено біржі електроенергії, і ваша станція також матиме змогу отримати справедливу ціну", - наголосив П.Порошенко.

У свою чергу міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик уточнив журналістам, що створена робоча група вже розробляє вторинне законодавство до закону.

"Реально набути чинності закон повністю має десь у 2019 році. При цьому він буде постійно вдосконалюватися", - сказав він.

Як повідомлялося, законопроект "Про ринок електроенергії" передбачає впровадження нової моделі ринку, що включає низку сегментів: ринок двосторонніх договорів, ринок "на добу наперед", внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг. Під час реалізації закону передбачається дворічний перехідний період.

Документ впроваджує норми Третього енергетичного пакета ЄС, зокрема в питанні поділу компаній за напрямками розподілу та передачі електроенергії.

Законопроект №4493 "Про ринок електричної енергії України" ВР ухвалила в першому читанні ще 22 вересня 2016 року. До другого читання до документа було подано близько 1200 правок, які опрацьовувала спеціально створена робоча група. Перша спроба ухвалити документ у другому читанні 6 квітня виявилася провальною, 13 квітня він був підтриманий 277 голосами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА