11:30 09.06.2017

Експерти закликали Кабмін врахувати у розроблюваній пенсійній реформі запуск накопичувального рівня

2 хв читати
Експерти закликали Кабмін врахувати у розроблюваній пенсійній реформі запуск накопичувального рівня

Експерти і представники громадських організацій, що беруть участь у роботі консультативно-дорадчих органів законодавчої та виконавчої влади, закликали Кабінет Міністрів України розробити пенсійну реформу, що передбачає запуск накопичувального рівня пенсійної системи.

Відповідну думку вони висловили під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" 8 червня, зазначивши, що пропонована Кабміном модель пенсійної реформи не здатна забезпечити поліпшення соціальних стандартів і захистити інтереси майбутніх пенсіонерів.

"Проблеми майбутніх поколінь і майбутніх пенсіонерів залишилися за межами цього проекту Кабміну. Уряд обмежився лише підвищенням наявних пенсій, так званим осучасненням", − сказав директор підрозділу з управління локальними активами групи ICU Григорій Овчаренко.

Як аргумент неефективності змін параметрів солідарної пенсійної системи експерт Реанімаційного пакета реформ з питань пенсійного забезпечення та гендиректор Української федерації убезпечення Галина Третьякова навела як приклад підвищення пенсійного віку для жінок у 2011 році урядом Миколи Азарова.

"Жінки, які не вийшли на пенсію після підвищення пенсійного віку, "заощадили" бюджету 20 млрд грн - без них дефіцит Пенсійного фонду становив би зараз 160 млрд грн", - сказала Г.Третьякова.

На думку експертів та учасників ринку, самих змін наявної солідарної системи недостатньо, щоб змінити ситуацію в країні на краще і переломити загрозливу тенденцію. Вони переконані, що єдиний сценарій, який дає змогу розв'язати проблему забезпечення майбутніх пенсіонерів, - запуск накопичувального рівня.

"Ми підтримуємо прагнення уряду реформувати пенсійну систему, але не підтримуємо тієї моделі, яку уряд пропонує. Солідарна система не здатна подолати виклики демографії. Впровадження накопичувального рівня є безальтернативним рішенням", - сказав координатор громадянської платформи "Нова Країна", президент інвестгрупи "Універ" Тарас Козак.

У свою чергу голова ради Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів Тетяна Сальникова зазначила, що запуск накопичувального рівня пенсійної системи створить умови для збільшення ВВП України найближчими роками на 25% завдяки залученню в економіку додаткових фінансових ресурсів у вигляді пенсійних накопичень громадян.

"Якщо уряд впровадить опцію накопичувального рівня, до 2050 року співвідношення активів недержавних пенсійних фондів до ВВП країни становитиме 65%. Це той інвестиційний ресурс, за яким країні не потрібно буде ходити по світу з протягнутою рукою", − сказала Т.Сальникова.

Експерт Реанімаційного пакета реформ із питань пенсійного забезпечення, директор компанії "Пенсійно-актуарний консультант" Олександр Ткач заявив, що вважає недоцільним створення спеціальних державних пенсійних фондів під обслуговування накопичувальних пенсійних програм. На його думку, обслуговувати цей ринок можуть недержавні пенсійні фонди, а функції держави мають обмежитися регулюванням ринку.

"Якщо ми йдемо в Європу, то не треба створювати ніяких накопичувальних "колгоспів", щоб працевлаштувати співробітників нинішнього Пенсійного фонду. Функція держави має бути в контролі та нагляді, а не в створенні структур", − зазначив О.Ткач.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА