18:32 09.06.2017

Литва оцінює Nord Stream-2 як політичний проект, наполягатиме на його блокуванні

2 хв читати
Литва оцінює Nord Stream-2 як політичний проект, наполягатиме на його блокуванні

Литовський президент Даля Грібаускайте в світлі підготовки Брюсселя до переговорів з Москвою обіцяє допомогти Україні в блокуванні ініціатив щодо розширення газопроводу Nord Stream, повідомляє BNS.

Україна, Польща і країни Балтії заявляють, що проект Nord Stream 2 посилить залежність Євросоюзу від газу "Газпрому". Газопровід також знизить значимість України як транзитної країни, а це завдасть удару українському уряду.

Ці питання в п'ятницю в Харкові Д.Грібаускайте обговорила з президентом України Петром Порошенком.

"Україна достатньо відкрито просить допомоги в блокуванні різних питань, пов'язаних із цим проектом, і ми, без сумніву, робили це", - сказала Д.Грібаускайте журналістам у п'ятницю.

"Ми ставимося критично, і очевидно, що оцінюватимемо цей проект здебільшого як політичний, ніж як економічний", - сказала вона.

Як повідомлялося раніше, Європейська Комісія в п'ятницю направила запит Раді Європейського Союзу щодо отримання мандата на переговори з Російською Федерацією із ключових моментів функціонування проекту Nord Stream-2. Хоча будь-який наземний газопровід, зокрема і відводи від Nord Stream 2, цілком підпадає під регулювання ЄС і зокрема Третій енергопакет, морська частина магістралі, з єдиною точкою входу в неї, перебувають за межами юрисдикції ЄС. Як основні принципи для переговорів ЄК висуває умови прозорості управління, недискримінаційне встановлення тарифів, "відповідний рівень недискримінаційного доступу третіх осіб", рівень розмежування між видами діяльності з транспортування та постачання, повідомив європейський регулятор.

ЄК хоче бути впевнена, що в разі будівництва Nord Stream-2 буде управлятися на основі прозорих і недискримінаційних принципів із належним рівнем нормативного нагляду відповідно до головних принципів міжнародного і європейського законодавства про енергетику.

Проектна компанія Nord Stream-2 AG убачає за ініціативою Єврокомісії про проведення переговорів з російською стороною щодо створення спеціального правового режиму функціонування проекту, далекосяжні наслідки, що виходять за рамки проекту.

У заяві у відповідь Nord Stream-2 зазначається: "Немає необхідності в міжнародній угоді між ЄС і Російською Федерацією про "Північний потік-2". Вже існує всеосяжна правова база, що регулює Nord Stream-2 й інші трубопроводи. Немає ніякого правового вакууму на противагу політично мотивованим твердженням ЄК".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА