15:35 10.06.2017

Київ подасть апеляцію на рішення Високого суду Лондона щодо боргового спору України та РФ

3 хв читати
Київ подасть апеляцію на рішення Високого суду Лондона щодо боргового спору України та РФ

Україна подасть апеляцію на рішення Високого суду Лондона щодо боргового спору України та РФ стосовно єврооблігацій у $3 млрд до 23 червня, повідомляє Міністерство фінансів України.

"На засіданні, яке відбулося в англійському суді 26 травня 2017 року, суддя Блер продовжив термін подачі апеляції України на 14 днів (з 9 червня 2017 до 23 червня 2017 року). Відповідно, Україна подасть документи щодо апеляційного оскарження в цей продовжений термін", - ідеться в повідомленні на сайті Мінфіну в суботу.

Як повідомлялося, Високий суд Лондона 26 травня відклав ухвалення вердикту у відповідь на заяви України, яка просить продовжити призупинення виконання судового рішення від 29 березня щодо спору з РФ стосовно єврооблігацій на $3 млрд до завершення розгляду апеляційної скарги.

Україна в грудні 2015 року допустила дефолт за євробондами, викупленими Росією в грудні 2013 року на кошти Фонду національного добробуту ($3 млрд - сам випуск та $75 млн - останній купонний платіж). Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних з комерційними кредиторами умовах, Росія цей варіант обговорювати відмовилася, наполягаючи на суверенному характері заборгованості. Борг мав бути погашений до 1 січня 2016 року. Однак у грудні 2015 року Україна ввела мораторій на обслуговування цієї заборгованості й до 1 січня 2016 року не здійснила платіж на загальну суму $3,075 млрд у рахунок погашення та обслуговування належних Росії єврооблігацій.

Після цього, 17 лютого 2016 року, Мінфін РФ подав до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями. Україна засновувала свій захист, вказуючи на політичний тиск РФ з метою не допустити підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС і на порушення внутрішніх українських процедур при випуск єврооблігацій. Ще одна група заперечень базувалася на концепції контрзаходів з міжнародного публічного права. Аргумент України полягав у тому, що поки Росія не виконує своїх міжнародно-правові зобов'язання по відношенню до України, Україна має право на вжиття пропорційних контрзаходів у вигляді, зокрема, припинення виконання своїх зобов'язань щодо позики.

Крім офіційно представлених чотирьох заперечень, Україна також повідомила про наявність поважних причин, щоб розглядати справу в звичайному порядку, оскільки позов є способом тиску на країну, що передбачає військову окупацію, пошкодження майна, незаконне експлуатацію активів і значні людські втрати. Україна вказала, що ці питання повинні бути розглянуті дуже детально і в публічній площині.

Однак Високий суд Лондона 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд позову про євробонди на $3 млрд, фактично відкинувши основні заперечення України і погодившись із наявністю в неї зобов'язань щодо єврооблігацій. Суд визнав, що транзакція є стандартною борговою операцією, хоча і здійсненої за незвичайних умов.

У рішенні суду зазначалося, що деякі визначення потребують уточнення, є багато важливих питань, з якими суд повинен розібратися.

Україна має намір подати апеляцію на рішення Високого суду Лондона, розгляд якої по суті очікується не раніше 2018 року.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За уточненою інформацією, дитина в Синельниковому, яку вважали загиблою, перебуває у важкому стані в лікарні - ОВА

Велика Британія виділила майже 150 млн фунтів стерлінгів на зміцнення енергетичного сектора України

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА