07:44 11.06.2017

Безвізовий режим з ЄС почав діяти для українців

3 хв читати
Безвізовий режим з ЄС почав діяти для українців

Безвізовий режим між Україною та Європейським Союзом у ніч на неділю, 11 червня, офіційно вступив у силу.

Згідно з процедурою, угода з Європейським Союзом щодо взаємної лібералізації візового режиму вступає в силу через 20 днів з моменту її публікації в офіційному журналі ЄС, тобто о 00.00 11 червня 2017 року.

Так, всі громадяни України за наявності біометричного паспорта можуть відвідувати 30 країн Європи без віз і перебувати там до 90 днів протягом 180 днів, а саме всі країни-члени ЄС, окрім Великобританії та Ірландії, а також Швейцарію, Ліхтенштейн, Ісландію та Норвегію.

Президент України Петро Порошенко 11 червня вирушить на кордон зі Словаччиною в Закарпатській області, де зустрінеться з президентом цієї країни Андрієм Кіскою. Президенти візьмуть участь в символічній церемонії з нагоди введення безвізового режиму між Україною та країнами Шенгенської зони.

Цього ж дня з 8.00 до 15.00 співробітники посольства України в Польщі і Генерального консульства України в Любліні перебуватимуть на п'яти пунктах пропуску "Дорогусь", "Зосін", "Медика", "Гребенне" і "Корчова" на українсько-польському кордоні, а також у варшавському аеропорту для контролю і моніторингу ситуації.

Українцям, які мають намір у перші години дії безвізового режиму вирушити у подорож, необхідно звертати увагу на різницю в часі з деякими країнами ЄС. У кожній державі рішення про початок дії безвізового режиму набуде чинності за місцевим часом, що може відрізнятися від українського.

Як повідомлялося, для отримання "безвізу" Україна виконала 144 критерії плану дій візової лібералізації, зокрема у сфері безпеки документів (включно і впровадженням біометричних паспортів, що відповідають найвищим міжнародним стандартам і перевищують мінімальні вимоги цього плану, а також запуск візової інформаційної системи), в сфері контролю за кордоном, в сфері боротьби з корупцією (створені ключові органи: Національне антикорупційне бюро України, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Національне агентство з протидії корупції, Національне агентство із повернення активів, отриманих незаконним шляхом), а також із боротьби з організованою злочинністю і відмиванням коштів, у сфері громадського порядку і безпеки, зовнішніх відносин та основних прав людини.

На консультаціях країн-членів ЄС, представників Європарламенту та Єврокомісії 28 лютого було досягнуто згоди про запуск візової лібералізації для громадян України. Тріалог між Радою ЄС, Єврокомісією і Європарламентом про надання Україні безвізового режиму завершився 1 березня.

6 квітня депутати Європарламенту більшістю голосів підтримали надання безвізового режиму українцям. Рада Європейського Союзу на рівні міністрів сільського господарства і рибальства на засіданні 11 травня схвалила це рішення.

22 травня документ було опубліковано в офіційному журналі ЄС.

24 травня П.Порошенко заявив, що щоденний потік осіб, які перетинають державний кордон України на заході, може вирости з майже 100 тис. осіб на 20% після введення безвізового режиму з країнами ЄС. При цьому, за його словами, досвід Молдови і Грузії свідчить, що таке підвищення становило 35-40%.

10 червня президент України запустив символічний "таймер безвізу", який відрахував останні 12 годині до вступу в силу безвізового режиму з Євросоюзом. "Це буде остаточне "прощавай "Російської імперії і слова" back in the USSR "ми будемо чути лише слухаючи Beatles, і ніколи більше не повернемося до Радянського Союзу, тому що ми - горда і вільна нація, повертаємося в сім'ю європейських народів", - сказав П.Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА