14:26 12.06.2017

ЄС підтримує Україну у збереженні транзитного статусу, але вимагає реформ

2 хв читати
ЄС підтримує Україну у збереженні транзитного статусу, але вимагає реформ

Європейський Союз підтримує Україну в питанні збереження статусу транзитної країни, проте відзначає необхідність проведення реформ, повідомила заступник міністра енергетики та вугільної промисловості з питань європейської інтеграції Наталія Бойко за підсумками зустрічі з віце-президентом Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марошем Шефчовичем (Maroš Šefčovič).

"Ми обговорили питання збереження за Україною статусу надійного транзитера. Відповідно, обговорили всі можливі дії з нашого боку, ту підтримку, яку вони нам можуть надати. Наша позиція така: Росія намагається використати "Північний потік" як інструмент політичного тиску, та сама ситуація з "Турецьким потоком". Пан М.Шефчович нас розуміє та підтримує, у нас є постійний діалог", - сказала Н.Бойко журналістам у понеділок в Астані.

За її словами, Європа, як і раніше, пред'являє до України низку вимог. "Вони нам говорять: будь ласка, робіть реформи, ми за цим стежимо... Міністерство, зі свого боку, також продовжує працювати: буде здійснено анбандлінг (відокремлення - ІФ), буде імплементовано вимоги третього енергопакета, щоб наша газотранспортна система працювала в новому "дизайні". Це найважливіша вимога", - розповіла заступник міністра.

Н.Бойко також наголосила, що Європа йтиме назустріч Україні лише в разі чіткого виконання необхідних кроків.

За її словами, українська сторона працює і з Європейською Комісією з питання транзиту, і у двосторонньому порядку з країнами-членами щодо позицій щодо OPAL, і за проектом "Північного потоку-2".

"Ми боротимемося за наш транзит. Для України важливо зберегти свій транзит, провадитимемо переговори з усіма, з ким необхідно, для обстоювання інтересів держави. Наприкінці цього місяця ми знову будемо в Брюсселі, однозначно знову це питання порушуватимемо. Але, звісно, ще йде і бюрократична робота", - додала заступник міністра.

Вона нагадала, що реформу НАК "Нафтогаз України" буде завершено після ухвалення остаточного рішення Стокгольмським арбітражем.

"Ми дуже чекаємо на це рішення, після нього почнемо здійснювати активний анбандлінг із передачею активів та іншими необхідними заходами", - додала Н.Бойко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА