19:49 12.06.2017

ФГВФО визначив ТАСкомбанк Тігіпко приймаючим банком для неплатоспроможного Діамантбанку

4 хв читати
ФГВФО визначив ТАСкомбанк Тігіпко приймаючим банком для неплатоспроможного Діамантбанку

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) задовольнив пропозицію ТАСкомбанку, що належить екс-голові Нацбанку України Сергію Тігіпку, виступити приймаючим банком частини активів і пасивів визнаного неплатоспроможним Діамантбанку, повідомив екс-керівник останнього Олег Ходачук.

"Тільки що Фондом гарантування вкладів прийнято рішення про приймаючий банк на базі активів Діамантбанку. ПРиймаючим банком визначено ТАС", - написав він на своїй сторінці в Facebook в понеділок увечері.

За даними О.Ходачука, обсяг активів, який передається, дозволить в повному обсязі компенсувати всю суму вкладникам з депозитами до 200 тис. грн. Він нагадав, що на момент введення тимчасової адміністрації ця сума становила 1,24 млрд грн.

"Але найголовніша новина для вкладників з сумою понад 200 тис. грн полягає в тому, що Фонд залишив собі в повному обсязі всю суму кешу, яка перебувала на рахунках і в касі банку! На момент введення адміністрації це було майже 600 млн грн", - додав О.Ходачук.

Він вважає, що навіть якщо ФГВФО в ліквідації витратить на різні цілі, не пов'язані з компенсаціями вкладникам, до 150 млн грн, то суми, що залишилася вистачить на компенсацію половини обсягу вкладів понад 200 тис. грн.

О.Ходачук додав, що крім того в ліквідаційний масі залишається великий обсяг якісних, на його думку, активів: житлова нерухомість в центрі Києва, бізнес-центри, бази відпочинку, працюючі кредити. "До заявки ТАС вони не увійшли або з причини, що їм не дозволили дати обсяг активів більше гарантованої суми, або оцінка Фонду була вище оцінки ТАС", - пояснив він, оцінивши вартість таких активів мінімум в 1 млрд грн.

Як повідомлялося, НБУ 24 квітня 2017 року визнав Діамантбанк неплатоспроможним, посилаючись на те, що фінустанова станом на 1 квітня не забезпечила досягнення встановленого центробанком мінімального значення нормативу достатності регулятивного капіталу на рівні 5%.

Пізніше глава ФГВФО Костянтин Ворушилін повідомив, що ТАСкомбанк став єдиним кваліфікованим інвестором, який претендує на активи і пасиви Діамантбанку.

За даними О.Ходачука, потенційний інвестор сплатив гарантійний внесок і готовий направити на формування статутного капіталу перехідного банку 500 млн грн.

Діамантбанк зареєстрований в листопаді 1993 року. Згідно з даними НБУ, на 1 квітня 2017 року за розміром загальних активів (7,27 млрд грн) Діамантбанк займав би 23-е місце серед 90 працюючих українських банків.

Станом на 24 квітня власниками істотної участі в Діамантбанку були Давид Жванія, Ігор Крез, Андрій Щукін і В'ячеслав Циганенко, а міноритарним акціонером - екс-народний депутат Микола Мартиненко, який пов'язав визнання банку неплатоспроможним з висунутими на його адресу звинуваченнями з боку НАБУ і подальшим за ними його недавнім затриманням.

О.Ходачук також назвав основною причиною неплатоспроможності банку затримання М.Мартиненко. Він нагадав, що в середині березня банк зареєстрував проспект додаткової емісії на 750 млн грн, участь в розміщенні якої планував брати як сам глава правління, так і М.Мартиненко.

За інформацією ФГВФО, загальна сума можливого відшкодування вкладникам, згідно зі звітністю банку, становить майже 1,3 млрд грн, з них 0,05 млрд грн - фізичні особи-підприємці. При цьому 96% всіх вкладників банку отримають свої кошти в повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану суму відшкодування.

На початок квітня 2017 року кошти клієнтів в банку становили 4,24 млрд грн, в тому числі фізосіб - 2,07 млрд грн.

Група "ТАС", заснована в 1998 році, є однією з найбільших фінансово-промислових груп України, розвиває чотири основних напрямки бізнесу: фінансове, промислове, венчурне і нерухомість. У фінансовий сектор групи входять ТАСкомбанк і куплений в кінці минулого року Універсал Банк. У групі також ризикові страхові компанії "Індустріальна" і "ТАС" і компанії зі страхування життя "ТАС" і "Ейгон Лайф Україна", а також "ТАС-Фінанс консалтинг", "ТАС ЕССЕТ Менеджмент", процесинговий центр "ТАС Лінк", "Фінансова компанія" Центр фінансових рішень "(ТМ "КредитМаркет"), колекторська компанія "Фінансова компанія "Європейське агентство з повернення боргів", "Перемога Фінанс Актив", "Велко Інвест", "Улф-Фінанс".

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 квітня 2017 року за розміром загальних активів ТАСкомбанк займав 20-е місце (8,57 млрд грн), а Універсал банк - 25-е місце (4,01 млрд грн) серед 90 діючих банків.

У гіпотетичному випадку складання активів всіх трьох банків об'єднаний банк із загальними активами в 19,85 млрд грн був би 14-м на ринку за загальним розміром активів.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА