13:53 13.06.2017

Незаконні затримання на Донбасі фіксуються по обидва боки лінії розмежування, немає доступу до затриманих в ОРДЛО

2 хв читати
Незаконні затримання на Донбасі фіксуються по обидва боки лінії розмежування, немає доступу до затриманих в ОРДЛО

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні фіксує випадки незаконного затримання осіб по обидва боки лінії розмежування на Донбасі, на непідконтрольній Україні території у місії немає доступу до затриманих осіб, відзначає глава місії Фіона Фрейзер.

"Ми продовжуємо фіксувати випадки незаконних затримань. У багатьох випадках це було пов'язано з фізичними та психологічними зловживаннями, які дуже часто завершувалися тортурами і поганим ставленням по обидва боки від лінії розмежування. Затриманих позбавляли зв'язку із зовнішнім світом, били, піддавали дії електричного струму, відмовляли в медичній допомозі і змушували підписувати визнання", - сказала вона на прес-конференції у вівторок в Києві, презентуючи 18-ту доповідь про ситуацію з правами людини в Україні.

За її словами, серйозність і частота таких випадків зменшилась порівняно з першими двома роками конфлікту, але все-таки практика застосування тортур зберігається.

"Ситуація ускладнюється неефективними розслідуваннями скарг жертв тортур і поганого ставлення. Але при цьому спостерігаються деякі ознаки поліпшення ставлення до деяких затриманих", - вказала Ф.Фрейзер.

Вона наголосила, що місія ООН має доступ до українських державних в’язниць і слідчих ізоляторів, але не має повного і безперешкодного доступу до затриманих, яких утримують "збройні формування" окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО). "Тим не менш, ми продовжуємо реєструвати випадки позбавлення волі членами збройних формувань самопроголошених" ДНР "і" ЛНР ". Практика 30-денного так званого арешту триває, без жодної юридичної допомоги", - розповіла глава місії ООН.

Ф.Фрейзер закликала сторони конфлікту забезпечити постійний і безперервний доступ зовнішніх спостерігачів до місць позбавлення волі, гарантувати проведення приватних співбесід із затриманими.

"Ми зазначаємо, що за звітний період ув'язнені, які були позбавлені волі ще до конфлікту, були переведені з так званої "ДНР" на територію, яка контролюється Україною. Загалом таких ув'язнених 147, які були переведені, починаючи з 2015 року, завдяки діалогу сторону . Таким чином, діалог сторін може давати конкретні результати ", - зазначила вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА