15:46 15.06.2017

МОЗ розраховує на прийняття законопроектів з медреформи в другому читанні на початку липня

3 хв читати
МОЗ розраховує на прийняття законопроектів з медреформи в другому читанні на початку липня

Верховна Рада на початку липня ухвалить у другому читанні законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, а також проголосує законопроект №6329 про внесення змін до Бюджетного кодексу стосовно фінансування сфери охорони здоров'я, розраховують в Міністерстві охорони здоров'я.

"Ми очікуємо, що в липні, на тижні з 10 числа, законопроекти будуть винесені на голосування", - повідомив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк на брифінгу в Києві в четвер.

Він зазначив, що прийнятий в першому читанні законопроект №6327 переданий на доопрацювання в комітет з питань охорони здоров'я.

"Законопроект переведений в профільний комітет, зараз там збирають всі зауваження і всі пропозиції, щоб підготувати його до другого читання", - сказав він.

За словами П.Ковтонюка, прийняття законопроекту №6327 дозволить почати зміни у фінансуванні охорони здоров'я вже в 2017 році, щоб з 1 січня 2018 року перейти на нову модель.

За його словами, згідно з прийнятою урядом в середу бюджетною резолюцією, протягом найближчих трьох років система охорони здоров'я отримає додаткові 25 млрд грн.

"Бюджетні плани робляться не тільки на три роки, вони робляться структурно інакше. Ці гроші призначені для оплати нового принципу "гроші йдуть за пацієнтом". Ми маємо чіткі цифри щодо намірів уряду фінансувати послуги на первинному рівні", - сказав він.

П.Ковтонюк підкреслив, що, згідно з бюджетної резолюції, тариф медпослуги на первинному ринку в 2018 році складе 340 грн на людину, в 2019 році - 450 грн на людину.

"Це означає, що в медпрактиці, яка має 2 тис. пацієнтів, буде близько 740 тис. у 2018 році і близько 900 тис. грн в 2019 році. Це цифри, яких первинка раніше не бачила, особливо якщо ми говоримо про сільську місцевість. До первинної допомоги надійдуть серйозні кошти ", - сказав він.

Заступник міністра повідомив, що тариф на первинну медичну допомогу буде покривати, зокрема, й усі необхідні витрати на надання первинної медичної допомоги, оплату праці робота лікаря і медперсоналу, необхідні витратні матеріали, базовий набір аналізів, "який може бути доволі широким".

Як повідомлялося, згідно з бюджетною резолюцією обсяг витрат на систему охорони здоров'я в 2018 році пропонують збільшити на 18,4% - до 65,7 млрд грн, в 2019 році - на 12,4%, до 73,9 млрд грн, в 2020 році - на 9,9%, до 81,2 млрд грн. Обсяг субвенції з держбюджету на програми реімбурсації має становити 1 млрд грн на рік.

Верховна Рада 227 голосами прийняла за основу законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, але відмовилася прийняти за основу законопроект №6329 про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо фінансування сфери охорони здоров'я. Обидва законопроекти є частиною медичної реформи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА