12:00 16.06.2017

Україна в законопроекті щодо ОРДЛО не відмовляється від "Мінська", а оперативний штаб потрібен лише для оптимізації управління регіоном - Тука

3 хв читати
Україна в законопроекті щодо ОРДЛО не відмовляється від "Мінська", а оперативний штаб потрібен лише для оптимізації управління регіоном - Тука

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука пояснює, що законопроект "Про особливості державної політики щодо відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей" передбачає пріоритетність пошуку мирних шляхів вирішення ситуації на Донбасі.

"... текст законопроекту не затверджений і вчора відбулося перше обговорення, позначу лише деякі загальні тези: Україна не відмовляється від Мінських домовленостей; Україна залишає пріоритетним пошук мирних шляхів вирішення проблем; Україна жодним чином не ставить під сумнів необхідність повернення контролю над своєю територією з міжнародно визнаною кордоном включно", - написав Г. Тука на сторінці у Facebook у п'ятницю.

Що стосується ідеї створення оперативного штабу, то, за його словами, це виключно для оптимізації процесів управління Луганської та Донецькою областями.

"Будь-які розмови про те, що Україна "готує наступ", що" Київ вирішив діяти військовим шляхом", - все це виключно елемент російської пропаганди, спрямованої на залякування людей і дезінформацію наших міжнародних союзників", - наголосив заступник міністра.

Як повідомлялося, 14 червня президент України Петро Порошенко заявив, що за його дорученням триваэ розробка проекту закону по реінтеграцію Донбасу, що передбачатиме низку заходів із повернення окупованих територій України. За його словами, в підготовці законопроекту беруть участь експерти і народні депутати. Законопроект базується на умовах, закріплених у Мінських домовленостях.

За день до того, 13 червня, секретар РНБО України Олександр Турчинов заявив, що в Україні потрібно завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з РФ, що "лише посилить фундамент Мінських угод, оскільки їх реалізація неможлива без вирішення питань безпеки і без звільнення окупованої української території ".

"Це дуже серйозне питання, що вимагає обговорення в професійному експертному середовищі. Уточнений законопроект "Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей "буде представлений президенту, після чого, сподіваюся, він оперативно буде внесений до Верховної Ради", - сказав він.

Заступник глави фракції "Народний фронт" Андрій Тетерук пояснював, що цей законопроект передбачає розширення можливості використання Збройних сил України на Донбасі: "Буде збудований замість оперативного штабу антитерористичної операції оперативний штаб, що міститиме всі наші військові підрозділи, які ми можемо використовувати, також сюди будуть інтегровані цивільні та військові адміністрації".

15 червня прес-служба РНБО повідомила, що експерти, які спеціалізуються на питаннях зовнішньої політики, безпеки і оборони, підтримали концепцію законопроекту "Про особливості державної політики щодо відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької і Луганської областей".

За словами заступника секретаря РНБО Олександра Литвиненка, відбулася фахова дискусія, в результаті чого "концепцію закону загалом підтримали". "Водночас зробили багато пропозицій і зауважень, більшість з яких будуть враховані для підготовки остаточної версії проекту, що буде поданий президенту України для внесення в парламент", - зазначив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА