18:22 16.06.2017

Перегляд ціни на російський газ для України за рішенням Стокгольмського арбітражу стосується періоду з квітня 2014 р.

2 хв читати
Перегляд ціни на російський газ для України за рішенням Стокгольмського арбітражу стосується періоду з квітня 2014 р.

Перегляд ціни на російський газ для України за рішенням Стокгольмського арбітражу стосується періоду з квітня 2014 року, повідомив головний комерційний директор Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Юрій Вітренко в інтерв'ю виданню "Новий час".

"Ми просили, щоб переглянули ціну. Це вимога задоволено з квітня 2014 року. На жаль, не з 2011 р., як було зазначено в нашому позові. І ми просили європейську ціну мінус вартість транспортування. Але арбітраж сказав: просто європейська ціна. Адже через харківської знижки в 2011-2014 рр. не є очевидним, що до квітня 2014 року ціна за контрактом була вищою від рівня європейських цін. Тож перегляд ціни буде тільки з квітня 2014 року", - цитує його видання.

За словами Ю.Вітренка, "Нафтогазу" належить компенсація через переплати за газ в четвертому кварталі 2014 року і в 2015 році. "Газпром" зможе отримати доплату за поставки газу в другому кварталі 2014 року. "Коли ми визначимося з деталями розрахунків, буде зрозуміло, скільки, хто і кому винен", - резюмував головний комерційний директор НАК.

Ю.Вітренко також повідомив, що Стокгольмський арбітраж зобов'язав змінити положення контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" про принципі "бери або плати", оскільки воно було надмірним і дискримінаційним.

"У чому була нерозумна надмірність? Наприклад, у тому, що річний обсяг газу, передбачений угодою, перевищує обсяг споживання країни. Виникає питання: а що нам з цим газом робити? Ми забили б повністю підземку, забили б повністю трубу, нам подіти його нікуди. Реекспортувати нам за угодою заборонено (було до рішення арбітражу - ІФ). і ще один економічний аргумент: заплатити ми за нього не можемо, оскільки у компанії таких грошей немає і не може бути, тому що в нас його ніхто не купить, тим паче за такою високою ціною", - цитує його видання.

За словами Ю.Вітренка, в майбутньому принцип "бери або плати" має застосовуватися, але на інших умовах, надлишкові обсяги газу буде неможливо накидати.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт про захист інтересів власників земельних паїв

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА