18:36 16.06.2017

НБУ спростив операції з валютними цінностями для банків та їхніх клієнтів

2 хв читати
НБУ спростив операції з валютними цінностями для банків та їхніх клієнтів

Національний банк України (НБУ) спростив проведення валютних операцій з торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на міжбанківському валютному ринку країни і на міжнародному валютному ринку, повідомляється на сайті Нацбанку.

Відповідне рішення затверджено постановою правління НБУ "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" №55 від 15 червня 2017 року. Документ набуває чинності з 26 червня 2017 року.

За даними центробанку, спрощення стосується проведення валютних операцій на умовах "форвард".

"Національний банк надав банкам можливість здійснювати власні валютні операції на умовах "форвард" без обмеження за групою класифікатора іноземних валют, терміном та видом хеджованої. Дотепер такі операції виконувалися тільки за умови, що обидві валюти з пари належать до першої групи класифікатора і на термін, що не перевищує 365 календарних днів", - зазначено в повідомленні.

Крім того, регулятор значно спростив умови проведення форвардних операцій для бізнесу - клієнтів банків, які є суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності.

"Такі компанії отримали можливість здійснювати операції з обміну (конвертації) іноземної валюти на умовах "форвард" без обмежень за групою класифікатора, терміну та виду хеджованої операції", - пояснює Нацбанк.

Такі клієнти також зможуть проводити операції з купівлі-продажу іноземної валюти за гривні на умовах "форвард" для хеджування ризику зміни курсу іноземної валюти до гривні за зовнішньоторговельними операціями без обмеження за групою класифікатора і терміном цієї операції. Раніше термін таких операцій мав бути до 365 днів.

Крім цього, Нацбанк розширив спектр операцій з банківськими металами, які здійснюють уповноважені банки.

"Банки зможуть проводити на міжбанківському валютному ринку купівлі-продажу банківських металів на умовах "тод", "том", "спот", "форвард" або "своп" не тільки за гривні, як було досі, а й за іноземну валюту . Крім того, банки зможуть проводити на міжнародних ринках будь іноземну валюту класифікатора операції як з купівлі, так і продажу банківських металів на умовах "тод", "том", "спот", "форвард" або "своп", - повідомив НБУ, вказавши, що досі можливості банків з продажу банківських металів були обмежені першою групою класифікатора.

Національний банк також зняв обмеження на проведення операцій з обміну безготівкової іноземної валюти для фізичних осіб, які не є підприємцями.

"Такі клієнти зможуть здійснювати відповідні операції з безготівковою валютою, наявною на їхньому рахунку, без обмеження за групою класифікатора і кількості таких операцій протягом дня. Крім того, для клієнтів - фізичних осіб банки будуть здійснювати обмін готівкової іноземної валюти на безготівкову без обмеження за групою класифікатора", - зазначено в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА