18:56 16.06.2017

Німеччина та Австрія розкритикували нові санкції США проти Росії у сфері енергозабезпечення Європи

3 хв читати

Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель і канцлер Австрії Крістіан Керн в спільній заяві в четвер різко розкритикували нові санкції проти Росії, схвалені напередодні Сенатом США, оскільки вони можуть торкнутися європейських компаній, передає AP.

"Ми не можемо прийняти загрозу... незаконних санкцій проти європейських компаній, що виходять за межі юрисдикції", - зазначено в документі.

Законопроект дає президенту США право вводити санкції щодо осіб, які разово інвестували від $1 млн в будівництво Росією експортних трубопроводів або надали для цих потреб обладнання (зокрема в лізинг), технології та послуги. Гранична сума для таких транзакцій протягом року становить $5 млн.

У законопроекті про додаткові санкції є окремий параграф про "Північний потік 2". У ньому сказано, що США будуть продовжувати перешкоджати реалізації проекту "через його згубні наслідки для енергетичної безпеки ЄС, розвиток газового ринку в Центральній і Східній Європі та енергетичних реформ в Україні".

"Політичні санкції не повинні зачіпати економічних інтересів. І загроза покаранням компаніям з Німеччини, Австрії та інших європейських країн через те, що вони беруть участь в газових проектах з Росією (як "Північний потік-2") або фінансують їх, вносить абсолютно новий і дуже негативний акцент у європейсько-американські відносини", - йдеться в спільній заяві З.Габріеля і К.Керна, поширеним МЗС Німеччини.

Як повідомляє Бі-Бі-Сі, європейські політики вказали на те, що "мова йде про конкурентоспроможність енергоємної промисловості й тисяч робочих місць", тому вони підтримують "зусилля державного департаменту США, спрямовані на зміну цього документа".

"Енергозабезпечення Європи - це питання Європи, а не Сполучених Штатів Америки", - підкреслили З.Габріель і К.Керн.

Як заявив у п'ятницю представник канцлера Ш.Зайберт, канцлер ФРН Ангела Меркель вважає необґрунтованими нові обмежувальні заходи проти Росії, схвалені сенатом США.

"Це було свавільним рішенням сенату США. Такого не має бути", - сказав він журналістам в Берліні.

П'ять європейських компаній - Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper і Wintershall - беруть участь у фінансуванні будівництва магістрального газопроводу "Північний потік-2". Відповідно до угоди, укладеної в квітні 2017 року, європейські партнери оператора газопроводу Nord Stream 2 AG повинні надати 50% від загальної вартості "Північного потоку", яка зараз оцінюється в EUR9,5 млрд.

На початку тижня партнери проекту "Північний потік 2" підписали угоду про дефіцитне фінансування будівництва - на той випадок, якщо забракне проектного фінансування. Угоду було укладено 2 червня на полях Петербурзького міжнародного економічного форуму.

Проектом "Північний потік 2" передбачено будівництво через Балтійське море ще двох ниток газопроводу потужністю 55 млрд куб м. Проект мав майже повністю копіювати - і технічно, і корпоративно - вже робочий "Північний потік". Будівництво газопроводу має розпочатися в 2018 році, а його запуск заплановано на кінець 2019 року.

Спільне підприємство з іноземними партнерами створити не вдалося, оскільки входження до складу акціонерів проектної компанії Nord Stream 2 AG іноземних партнерів було заблоковане польською владою. Після цього партнери вирішили шукати іншу схему співпраці та оформили свою участь у ній не через акціонерну участь, а через боргове фінансування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА