12:55 17.06.2017

Київська влада пояснює дворазове підвищення квартплати високою збитковістю ЖЕКів

3 хв читати
Київська влада пояснює дворазове підвищення квартплати високою збитковістю ЖЕКів

Підвищення квартирної плати в будинках Києва, що обслуговуються комунальними експлуатаційними компаніями (ЖЕКи), в середньому з 3 до 5,8 грн за кв. м, пов'язане з різким зростанням збитковості таких підприємств за період після останнього підвищення квартплати у 2011 році, заявив заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) Петро Пантелеєв.

"Два роки (ЖЕКи - ІФ.) нас просили скоригувати... Ми відмовляли, тому що є межі платоспроможності людей. Зараз ситуація більш-менш стабілізувалася, і ми змушені йти на такий крок, тому що зобов'язані зберегти працездатність підприємств і їхніх працівників, яких вже і так не вистачає", - сказав він на брифінгу в Києві в суботу.

П.Пантелеєв уточнив, що до складу квартплати входить понад 20 послуг від прибирання до утримання ліфтів та внутрішньобудинкових систем, вивезення сміття, поточного ремонту.

Він додав, що на частку квартплати припадає, за розрахунками міської влади, близько 5% від загальних витрат на житлово-комунальні послуги, тому підвищення таких витрат становитиме 4,7-5%.

За його словами, нові тарифи дадуть змогу підняти якість надання таких послуг. "Сподіваємося на розуміння киян. Ми беремо на себе зобов'язання контролю якості", - наголосив заступник голови КМДА.

П.Пантелеєв уточнив, що нові тарифи набудуть чинності 1 липня, і кияни почнуть отримувати їх із серпня.

Він додав, що комерційні компанії, вже давно підвищили свої тарифи, тоді як місто лише тепер довело їх до реального рівня витрат.

Керівник управління цінової політики департаменту економіки і інвестицій КМДА Василь Яструбинський уточнив, що в Києві понад 11 тис. будинків, з яких місто підвищило квартплату для 8,327 тис., тоді як інші обслуговують приватні компанії, ОСББ або ЖБК. Тарифи в них, за його словами, "5-7-8 грн, а в деяких - до 10 грн" із кращою якістю послуг.

Начальник управління додав, що середня зарплата в місті з 2011 року зросла з 3,44 тис. грн до 10-11 тис. грн, тариф на електроенергію з - з 0,24 грн до 1,68 грн за кВт-год, тарифи на опалення - вчетверо.

"Все збільшилося в 1,5-3-4-7 разів. Організації з обслуговування стали збитковими. Помилка була, що довго тримали тарифи, а тепер маємо різко піднімати, тоді як комерційні (ЖЕКи) підвищували щороку на 10-20-30% ", - сказав він.

В.Яструбинський уточнив, що з 8,237 тис. будинків тариф до 3 грн за кв. м буде у 63 будинків, де надаються мінімальні послуги, від 3 до 4 грн - у 390 будинків, або 4,7%, від 4 до 5 грн - у 1 187 будинків, або 14%. За його словами, на тарифи від 5 до 7 грн припадає 72% всіх будинків, що обслуговуються комунальними підприємствами. Ще 600 будинків матимуть тариф у 7-8 грн, а 95 (переважно гуртожитки) - понад 8 грн, додав він.

"Середній тариф за умови сплати до 20 числа буде 5,85 грн за кв. м", - сказав Яструбинський. Він нагадав, що якщо платити після 20 числа, плата зросте на 10%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА