15:40 20.06.2017

Стягнення 172 млрд грн антимонопольного штрафу з "Газпрому" не зашкодить споживачам газу

3 хв читати
Стягнення 172 млрд грн антимонопольного штрафу з "Газпрому" не зашкодить споживачам газу

Примусове виконання рішення суду про стягнення з російського ВАТ "Газпрому" 172 млрд грн за штрафом Антимонопольного комітету України (АМКУ) не зашкодить споживачам газу, заявив міністр юстиції України Павло Петренко на прес-конференції в Києві у вівторок.

"Ми аналізуємо всі можливі правові механізми, щоб виконати це рішення суду. Але, повторюся, наші дії не будуть спрямовані проти наших партнерів з країн ЄС та країн, які є споживачами газу", - сказав глава Мін'юсту.

За його словами, відпрацьовуються різного роду механізми стягнення збитків і штрафу.

"Я не буду всіх деталей розкривати, щоб ця інформація не потрапила до іншої сторони, але ми будемо робити це виключно в рамках українського законодавства і наших зобов'язань перед нашими партнерами з ЄС та країнами-сусідами на західних кордонах", - зазначив П.Петренко.

Він вважає, що міжнародно-правові механізми є в плані досягнення кінцевого результату зі стягнення штрафу більш цікавими і системними, хоча вони потребують трохи більше часу.

Відповідаючи на запитання про можливість конфіскації транспортованого Україною російського газу, глава Мін'юсту зазначив, що транзитний газ транспортується через Україну відповідно до контрактів, укладених з європейськими країнами.

"І ці контракти передбачають відповідні зобов'язання. І ми, як дуже відповідальний партнер для країн ЄС, в першу чергу, не робитимемо тих речей, які можуть зашкодити безпеці наших країн-сусідів", - наголосив П.Петренко.

Він закликав "Газпром" добровільно виконати рішення суду, висловивши думку, що сплата такої суми для російської газової монополії не є критичною.

"Заплатіть борг і спіть спокійно", - запропонував П.Петренко.

До добровільної сплати, пояснив міністр, рішення виконується в примусовому режимі і поки що - на території України, хоча в публічних джерелах є інформація про наявність майна "Газпрому" в інших країнах.

Глава Мін'юсту зазначив, що після початку агресії Росії щодо України і анексії Криму "Газпром" та інші російські компанії намагалися "зачистити хвости", проте грамотна робота дозволила досить швидко знайти і стягнути 81 млн грн.

Як повідомлялося, АМКУ в січні 2016 року оштрафував ПАТ "Газпром" на 85 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу України. Потім це рішення кілька разів підтвердили українські суди. В черговий раз 22 лютого Київський апеляційний господарський суд залишив в силі рішення суду нижчої інстанції про підтвердження стягнення з "Газпрому" штрафу, який виріс вже до 172 млрд грн (близько $ 6,4 млрд) за рахунок пені за його несплату.

У рамках примусового виконання рішення господарського суду Києва вирішив стягнути 79,877 млн грн дивідендів ПрАТ "Газтранзит" (Київ), в якому "Газпрому" і "Нафтогазу" належить по 40,2174% акцій "Газтранзиту", ще 19,5652% акцій - турецькій компанії Turusgas.

"Газтранзит" створений в листопаді 1997 року для розширення пропускної здатності газотранспортної системи України для збільшення обсягів транзиту російського природного газу до Туреччини і країн Балканського регіону. Компанія реалізує проект з нарощування потужності магістрального газопроводу Ананьєв-Тирасполь-Ізмаїл, який проходить територією Одеської області та Молдови.

Відповідно до звітності "Газтранзиту" за 2015 рік, компанія володіє основними коштами на суму 423,505 млн грн, зокрема будівлями і спорудами на 409,625 млн грн.

У 2015 році ПрАТ збільшило чистий прибуток на 64,6% порівняно з 2014 роком - до 611,41 млн грн, чистий дохід - на 62,4%, до 758,42 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА