20:56 27.06.2017

НБУ і НКЦПФР домовилися про ліквідацію клірингової монополії і поступовий вихід з капіталу РЦ і НДУ

4 хв читати
НБУ і НКЦПФР домовилися про ліквідацію клірингової монополії і поступовий вихід з капіталу РЦ і НДУ

Національний банк України і Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України у вівторок підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці в розвитку інфраструктури ринків капіталу в Україні, серед іншого передбачає виділення клірингової діяльності в окремий вид і ліквідацію монополії Розрахункового центру (РЦ).

"Ми зафіксували, що клірингова діяльність не може поєднуватися з іншими видами діяльності, - ні з банківською, ні з біржовою. Цей принцип буде перенесений в законодавство", - сказав в ході підписання глава НКЦПФР Тимур Хромаєв.

Меморандум передбачає трансформацію РЦ з банківської установи в спеціалізовану фінансову установу: замість проведення банківських розрахунків учасників операцій з цінними паперами РЦ буде виконувати роль "полегшеного центрального контрагента" (light CCP) і буде центральним контрагентом для забезпечення здійснення клірингу та розрахунків з використанням попереднього депонування активів і з поступовим введенням часткового покриття і розрахунків на умовах Т + N.

"Крім того, ми скасуємо законодавчо визначену монополію на здійснення клірингової діяльності, створюючи поле для конкуренції. Український ринок буде відкритий для іноземних клірингових установ", - додав він.

Серед інших планів, закріплених в меморандумі, - створення функціональних, технологічних і регуляторних передумов для консолідації існуючих депозитаріїв: Національного депозитарію України (НДУ) та депозитарію державних цінних паперів НБУ, а також поступовий вихід Нацбанку і НКЦПФР з капіталів РЦ і НДУ.

Як уточнив заступник глави Національного банку Олег Чурій, "варіантом А" є обмін Нацбанком своєї частки в РЦ на акції додаткової емісії НДУ, а в майбутньому передачу акцій НДУ в управління Мінфіну.

"Ми готові виконувати взяті на себе зобов'язання, в тому числі в частині виходу з капіталу Розрахункового центру, об'єднання депозитарію Національного банку з НДУ після реалізації всіх необхідних передумов, зокрема можливості ефективного проведення всього спектру монетарних операцій Нацбанком в об'єднаному депозитарії", - зазначив в.о. глави НБУ Яків Смолій.

За його словами, документ закріпив цілі стратегії реформи фінансового сектора в частині трансформації інфраструктури ринків капіталу, принципи функціонування такої інфраструктури та її окремих елементів, а також окреслив кроки, необхідні для її реформування.

Представники НКЦПФР і НБУ вказали, що положення меморандуму були сформовані, зокрема, на підставі звіту консалтингової компанії Oliver Wyman, підготовленого в рамках проекту з модернізації та консолідації пост-трейдингової інфраструктури в Україні за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку.

Передбачається, що за рахунок впровадження кращих стандартів і практик корпоративного управління в НДУ і РЦ буде забезпечено операційну беззбитковість і створені умови для залучення стратегічного інвестора до складу їх акціонерів.

Т.Хромаев нагадав, що держава вже інвестувала в НДУ і РЦ 200-300 млн грн, тому в разі виходу з їх капіталу має забезпечити повернення цих інвестицій, а в базовому варіанті - їх багаторазове збільшення. У той же час, вважає глава НКЦПФР, доцільно залишити у власності держави мінімум 25% Нацдепозитарію.

Він нагадав, що в НДУ вже сформована наглядова рада з незалежними членами, завданням якої є розробка бізнес-плану на 3-5 років, а першим кроком може стати закупівля на тендерній основі нового програмного комплексу для депозитарного обліку, що відповідає міжнародним стандартам, для запуску його в роботу вже в 2018 році.

Відносно законодавчого забезпечення запропонованих змін, Т.Хромаев повідомив про плани вже у вересні-жовтні підготувати відповідний законопроект про зміни до закону "Про депозитарну систему".

Передбачається, що НДУ отримає доступ до системи електронних платежів НБУ для проведення депозитарієм грошових розрахунків за угодами з цінними паперами з метою реалізації принципу "Розрахунки в грошах центрального банку".

Як повідомлялося, 14 жовтня 2013 року набрав чинності діючий закон про депозитарну систему, який передбачає поділ розрахунково-клірингової функції та депозитарного обліку, раніше поєднувані комерційним депозитарієм - ВДЦП - і його конкурентом - підконтрольним державі НДУ. Закон передбачає створення єдиного Центрального депозитарію на базі НДУ, хоча той і поступався ВДЦП за обсягами обслуговуваних активів.

У частині Розрахункового центру закон встановлює, що на першому етапі основним акціонером цієї структури, створюваної у вигляді ПАТ зі статутним капіталом мінімум 100 млн грн, буде Національний банк, частка якого повинна перевищувати 75%, однак згодом, через п'ять років, вона може знизитися до 25% + 1 акція. Іншими акціонерами можуть бути професійні учасники фондового ринку та міжнародні депозитарно-клірингові установи.

Національний банк вирішив створити РЦ на базі ВДЦП. Частка НБУ в РЦ становить 77,7897%, а в НДУ - 25% акцій. Крім того, великими акціонерами Нацдепозитарію є держава - 25%, пенсійний фонд НБУ - 10,979%, державні Ощадбанк і Укрексімбанк - відповідно 25% "мінус" 1 акція і 9,98%.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Миколаєві під час гасіння пожежі постраждало 5 рятувальників

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА