08:39 29.06.2017

Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою набуде чинності 1 серпня

2 хв читати
Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою набуде чинності 1 серпня

Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою буде чинною з 1 серпня 2017 року відповідно до урядової ноти Канади українському посольству, повідомив посол України в Канаді Андрій Шевченко.

"Канада зробила свій подарунок нам до Дня Конституції: ми отримали урядову ноту про завершення всіх внутрішніх процедур для набуття чинності Угоди про вільну торгівлю. У нас подвійне відчуття: фініш і старт - два в одному. Це історичний момент, який підсумовує колосальний пласт роботи наших дипломатів і політиків. Але це і початок набагато більш значущого етапу: час наповнювати цю Угоду життям - контрактами, робочими місцями і інвестиціями ", - написав Шевченко на своїй сторінці у Facebook.

Угоду про вільну торгівлю між Україною та Канадою було підписано в Києві 11 липня 2016 року. Верховна Рада України ратифікувала її 14 березня 2017 року. Президент України Петро Порошенко підписав закон про ратифікацію 3 квітня 2017 року.

"Міністерство закордонних справ, торгівлі та розвитку (Канади - ІФ) із задоволенням інформує Посольство України в Канаді про завершення внутрішніх процедур Канади, необхідних для набуття Угодою чинності", - йдеться в тексті ноти, опублікованому українським посольством.

Згідно з повідомленням, Угода з 1 серпня скасує 98% тарифів на українські товари, що експортуються до Канади, для канадських товарів одразу скасовується 72% тарифів, а протягом 7 років безмитний експорт виросте до 98%.

Крім того, Угода взаємно відкриває ринки державних закупівель.

Окремі розділи Угоди захищають електронну комерцію та інтелектуальну власність.

"Протягом минулого року Канада і Україна підписали Угоду про вільну торгівлю, Угоду про оборонну співпрацю. Канада також продовжила на 2 роки військову тренувальну місію UNIFIER в Україні", - зазначається в повідомленні, поширеному прес-службою посольства.

Згідно з даними Держстату, експорт товарів з України до Канади в січні-квітні 2017 року зріс на 75% - до $ 14,89 млн, тоді як імпорт - на 23,9%, до $ 75,31 млн.

У 2016 році український експорт до Канади скоротився на 4,2% - до $ 28,89 млн, тоді як канадський до України виріс на 5,3%, до $ 217,3 млн.

Водночас, згідно з даними канадської статистики, експорт з Канади до України становив $265,19 млн, імпорт - $107,44 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА