17:13 12.07.2017

ПриватБанк до націоналізації був фінансовою пірамідою

2 хв читати
ПриватБанк до націоналізації був фінансовою пірамідою

ПриватБанк (Київ) до націоналізації функціонував як фінансова піраміда, заявила заступниця глави Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова під час робочої наради парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності в середу.

"У банку до націоналізації не було ресурсів для повернення вкладів. ПриватБанк був фінансовою пірамідою", - наводяться її слова на веб-сайті Нацбанку.

К.Рожкова звернула увагу на дані аудиту фінансової звітності ПриватБанку за МСФЗ за 2016 рік, проведеного компанією EY, який засвідчив обсяг знецінених кредитів банку на рівні 206,5 млрд грн, з яких тільки незначна частина - на суму 14,9 млрд грн - була кредитами фізичним особам, а також малим і середнім підприємствам. Водночас обсяг коштів населення в банку на момент націоналізації становив 151,2 млрд грн.

Як повідомлялося, глава правління ПриватБанку Олександр Шлапак під час прес-конференції 4 липня заявив, що реальний обсяг кредитів пов'язаним особам станом на 1 січня 2017 року становив 190 млрд грн, або 97% від загального кредитного портфеля фінустанови. Валова заборгованість із портфеля, що також передбачає відсотки, які підлягають стягненню, становила 198,4 млрд грн.

За даними голови правління ПриватБанку, вказаний портфель складається із трансформованих кредитів, валова заборгованість за якими становила 132,8 млрд грн, лізинговий портфель - майже на 15 млрд грн, на таку саму суму кредити, які видавалися на Кіпрі, та четверта група - кредити пов'язані з корпоративними клієнтами банку на суму 36,2 млрд грн.

О.Шлапак також зазначив, що всі ці кредити мають спільні ознаки. По-перше: більшість позичальників є новоствореними компаніями з негативним фінансовим станом. По-друге: під час видачі цих кредитів були допущені грубі порушення законодавства, а також внутрішніх регламентних документів самого банку. По-третє: майже весь портфель обслуговується незадовільно і динаміка обслуговування тільки погіршується. Виняток становлять лише кредити, за якими є реальні застави. Четверте - всі ці позики видані на неринкових умовах. П'яте - за більшістю кредитів відсутнє забезпечення. Шосте - на сьогодні з банку майже виведено обігові кошти операційних компаній, які реально обслуговували колишніх акціонерів. При цьому весь трансформований портфель забезпечений майновими правами, які, за словами О.Шлапака, по суті, є "повітрям". Таке ж забезпечення і за корпоративними кредитами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА