19:01 13.07.2017

ВР дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Добкіна

3 хв читати
ВР дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Добкіна

Верховна Рада задовольнила три подання генерального прокурора України Юрія Луценка: про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата з фракції "Опозиційний блок" Михайла Добкіна.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", рішення про згоду на притягнення до кримінальної відповідальності М.Добкіна підтримали 288 народних депутатів, затримання підтримали 250 парламентарів, арешт - 242 депутати на пленарному засіданні в четвер.

Так, за згоду на притягнення до кримінальної відповідальності проголосували 119 народних депутатів із фракції "Блок Петра Порошенка", 73 - "Народний фронт", 34 - позафракційні, 25 - "Самопоміч", 2 - група "Відродження", 2 - "Воля народу", 15 - "Батьківщина" 17 - Радикальна партія. У фракції "Опозиційний блок" за це подання проголосував лише сам М.Добкін, а 29 народних депутатів проголосували "проти".

За дозвіл на арешт М.Добкіна "Опозиційний блок", групи "Відродження" та "Воля народу" не дали жодного голосу. Підтримав згоду на арешт 91 народний депутат із "БПП", 69 - з "Народного фронту", 26 позафракційних, 25 – із "Самопомочі", 15 - з "Батьківщини" і 16 - із Радикальної партії.

За словами генерального прокурора Юрія Луценка, М.Добкін "умисно діяв за попередньою змовою з групою осіб, зловживаючи своїм службовим становищем голови Харківської міської ради в інтересах третіх осіб... скоїв кримінальний злочин".

Генпрокурор також зазначив, що попереднє розслідування стосовно народного депутата триває. "Слідство об'єктивне, неупереджене і досить широкомасштабне з питань земельної афери триває", - розповів Ю.Луценко.

Раніше в середу, 12 липня, на засіданні парламентського комітету з питань регламенту М.Добкін заявив, що сам проситиме Верховну Раду зняти з нього депутатську недоторканність, проте виступає категорично проти свого затримання й арешту, оскільки вважає такі вимоги необґрунтованими. "Я сам проголосую за зняття з себе депутатської недоторканності... але у них завдання, щоб я сидів у в'язниці", - сказав М.Добкін.

Як повідомлялося, 29 червня Ю.Луценко вніс до Верховної Ради подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт М.Добкіна. За його словами, в діях М.Добкіна під час перебування його мером Харкова (2006-2010 роки) "вбачаються ознаки умисної змови групи осіб для зловживання службовим становищем та сприяння шахрайству з метою заволодіння 78 га земельних ділянок у м. Харкові нормативною вартістю понад 220 млн грн".

За інформацією Генпрокуратури, М.Добкін, діючи умисно за попередньою змовою групою осіб, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб вчинив кримінальний злочин, передбачений ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (в редакції закону від 05.04.2001). Крім того, М.Добкін сприяв у реалізації злочинного наміру щодо заволодіння земельними ділянками на території м. Харкова шляхом обману, тобто скоїв кримінальний злочин, передбачений ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 190 КК України.

12 липня Комітет Верховної Ради з питань регламенту визнав законним і мотивованим лише одне подання генпрокурора - про надання згоди на притягнення М.Добкіна до кримінальної відповідальності. Два інші подання - про надання згоди на затримання та на арешт М.Добкіна - комітет визнав недостатньо мотивованими.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА