19:52 13.07.2017

ВР прийняла проект пенсійної реформи в першому читанні

3 хв читати
ВР прийняла проект пенсійної реформи в першому читанні

Верховна Рада України прийняла урядовий проект пенсійної реформи за основу.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за прийняття законопроекту №6614 за основу на засіданні парламенту у вівторок проголосували 282 депутати за 226 мінімально необхідних.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева під час розгляду цього законопроекту в сесійній залі пообіцяв урахувати всі конструктивні пропозиції депутатів щодо пенсійної реформи під час підготовки законопроекту до другого читання.

"Якщо ми зараз не проголосуємо в першому читанні, відкладемо на вересень, це означає, що з 1 жовтня підвищити пенсії ми не зможемо. Я вам обіцяю, що всі ці пропозиції, які зараз звучали, зокрема про реєстр тих, хто одержав соціальну допомогу, про скасування підвищеної ставки ЄСВ (щодо шкідливих професій - ІФ), про аудит Пенсійного фонду, знайдуть своє відображення в законі до другого читання", - заявив А.Рева.

Урядовий проект пенсійної реформи передбачає осучаснення пенсій шляхом їх перерахунку з 1 жовтня 2017 року із використанням: єдиного показника середньої зарплати, який застосовується для призначення пенсії в 2017 році в сумі 3 тис. 764,4 грн.

Планується поглинання наявних у структурі пенсійної виплати тимчасових підвищень, надбавок, фіксованих індексацій.

Під час призначення пенсій у 2018 році коефіцієнт вартості року страхового стажу становитиме 1 й використовуватиметься показник середньої зарплати за два останні роки, а з 2019 року - показник середньої заробітної плати за три останні роки.

Також передбачається відновити з 1 жовтня 2017 року виплати пенсій працюючим пенсіонерам у повному розмірі.

Перегляд умов призначення пенсії за віком із 1 січня 2018 року: в 60 років виходити на пенсію можуть ті громадяни, які матимуть 25 років страхового стажу.

Мінімальний страховий стаж щорічно збільшується на один рік, поки не становитиме 35 років у 2028 році.

У 63 роки на пенсію можуть виходити ті особи, які мають 15 років страхового стажу на 1 січня 2018 року, проте які не мають 25 років (також протягом десяти років збільшуватиметься на один рік щорічно).

У 65 років вийти на пенсію зможуть ті особи, які на 1 січня 2019 року матимуть 15 років страхового стажу, а не 16 років.

Особам, у яких не буде 15 років страхового стажу, призначатиметься державна соціальна допомога після досягнення 65 років.

Переглядаються також умови індексації пенсій і щомісячних страхових виплат. Так, у 2019-2020 роках індексація здійснюватиметься за окремим рішенням Кабінету Міністрів.

Щорічно з 2021 року показник середньої зарплати буде переглядатися на 50% зростання зарплати за попередні три роки і на 50% індексу споживчих цін.

Крім того, пропонується ліквідувати пенсії за вислугу років, залишивши пільговий вихід на пенсію лише для: чорнобильців, матерів, які виховали п’ятьох дітей та інвалідів з дитинства (у 50 років); військових - учасників бойових дій (55 років); ліліпутів та людей з диспропорційною карликовістю.

Передбачається доручити Кабміну до 1 жовтня підготувати окремий законопроект щодо осучаснення пенсій військовим і протягом шести місяців підготувати окремий закон про запровадження професійної пенсійної системи для осіб віком до 35 років.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА